Războiul din Ucraina a intrat joi, 8 februarie 2024, în ziua cu numărul 715. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Între certurile interne ale republicanilor şi conflictul cu preşedintele Joe Biden, Congresul american a fost din nou paralizat miercuri, 7 februarie, incapabil să valideze un pachet financiar pentru Ucraina.
Senatorii au respins un text care ar fi deblocat noi fonduri pentru Ucraina și Israel și ar fi reformat sistemul migratoriu al Statelor Unite, deşi au fost negocieri dure luni de zile.
Sub presiunea lui Donald Trump, care exercită, iată, un control enorm asupra Partidului Republican, majoritatea a votat împotrivă, chiar şi cei care l-au susţinut iniţial.
Senatul ar urma să-şi încerce din nou norocul cu un alt text. Este vorba despre acelaşi proiect de lege ca şi primul, dar fără reforma migratorie.
SUA au sistat ajutorul militar pentru Kiev de la finalul anului trecut. Democrații, la conducere în Senat, explorează o serie de scenarii pentru a trece legea, însă fără succes, deocamdată.
În Camera Reprezentanților, unde republicanii sunt majoritar, votul este împotriva deblocării fondurilor pentru Ucraina.
Ca să fie promulgată legea, e nevoie de votul întregului Congres al SUA.
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie.
Ministrul ucrainean, care l-a primit pe şeful diplomaţiei UE, Josep Borell, a cerut celor 27 de state membre „să semneze contracte pe termen lung cu întreprinderile ucrainene de apărare, să reorienteze contractele existente pentru livrare de obuze Ucrainei şi să crească importurile de muniţii provenite din ţări terţe”.
De asemenea, Kuleba şi-a exprimat regretul cu privire la „situaţia confuză” din SUA, unde Congresul nu reuşeşte să voteze pentru un nou ajutor crucial pentru Kiev.
„Am primit de la Washington cel mai recent raport asupra scenariilor posibile şi unele dintre ele sunt demne de romane poliţiste. Totul este foarte confuz, depinde de numeroşi factori şi poate merge fie la dreapta, fie la stânga, fie drept înainte”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.
Borrell a precizat că europenii vor fi în măsură să livreze Ucrainei 1,15 milioane de obuze până la sfârşitul anului.