Simona Halep, TOTUL sau NIMIC? Decizia din apărarea sportivei care a stârnit controverse. Avocat: „Nu trebuie discutat într-o cheie patriotică”

Simona Halep, TOTUL sau NIMIC? Decizia din apărarea sportivei care a stârnit controverse. Avocat: Nu trebuie discutat într-o cheie patriotică
Publicat: 09/02/2024, 08:30
Actualizat: 09/02/2024, 10:48

Mulți au comentat în aceste zile că Simona Halep joacă „meciul” vieții ei. Nu pe terenul de tenis, așa cum sportiva noastră și-ar dori, ci în afara lui, acolo unde luptă să-și demonstreze nevinovăția în speța acuzațiilor de dopaj. Doru Toma, avocat specializat pe cauze sportive, a declarat pentru Gândul că Simona a făcut o mișcare înțeleaptă atunci când și-a luat în echipă și un avocat din Los Angeles, dat fiind faptul că în România avocații nu au o cazuistică suficient de bogată pe acest tip de dosar sau pe acest tip de caz.

În plus, interlocutorul Gândul a explicat de ce decizia româncei de a alege un arbitru străin nu trebuie primită și comentată într-o notă patriotică, ci privită strict din perspectiva apărării pe care Simona Halep și-a construit-o și de care are nevoie pentru a-și demonstra nevinovăția.

Pentru Simona Halep, coșmarul a început în pe 21 octombrie 2022, atunci când sportiva din Constanţa anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP). De atunci, tenismena se luptă să-și demonstreze nevinovăția.

Simona Halep / Sursă Foto: Profimedia

Trei zile de foc la sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne

Reamintim că sportiva noastră a ajuns miercuri dimineață, pe 7 februarie, la sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, unde a stat mai bine de 10 ore. Audierile sunt programate până vineri, însă nu s-a anunțat o dată clară pentru  când se va da verdictul.

La TAS, Simona Halep încearcă să obțină o anulare sau o reducere a suspendării de patru ani, decisă de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) în septembrie 2023.

  • Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.
  • Suspendarea primită din partea ITIA a fost drastică, 4 ani.
  • Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie.
  • 6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

„Nici Grand Slamurile câștigate, nici turneele mari câștigate nu-i vor fi retrase”

Howard Jacobs, avocatul din Los Angeles, ales de Simona pentru a-și întări pledoaria, a apărat-o și pe Maria Șarapova, când rusoaica a fost depistată pozitiv la meldonium, obținând o reducere a suspendării la TAS, de la doi ani la 15 luni.

Avocatul Doru Toma a mărturisit că, dincolo, de controversele acestei spețe în care este implicată sportiva noastră, rezultatele de top obținute de Simona nu vor putea fi contestate de nimeni, iar turneele mari câștigate vor rămâne emblematice pentru sportiva noastră.

„Meciul vieții este doar așa o denumire generică. Simona a jucat multe meciuri spectaculoase, de-a lungul carierei de sportiv. Toate rezultatele mari pe care Simona le-a făcut nu vor fi afectate în niciun fel de decizia care se va lua după încheierea acestor audieri. Nici Grand Slamurile câștigate, nici turneele mari câștigate nu-i vor fi retrase, nu-i vor fi afectate cu ceva.

Ce discutăm acum este un proces în baza unei acuzații făcute ca urmare a unui test ratat de dopaj și a unor probleme din pașaportul biologic, pe baza căruia un tribunal a dat o decizie de sancționare de patru ani care a fost apelată la Lausanne și ca atare acolo ne aflăm. În ceea ce privește apărarea, știu că Simona are de foarte mult timp un coleg de-al nostru, un avocat român, Bogdan Stoica și este în continuare în echipa ei în acest moment.

Știu că a mai luat un avocat specializat din Los Angeles, care este specializat în cazuri de dopaj. Este o mișcare foarte înțeleaptă, dat fiind faptul că în România avocații nu au o cazuistică suficient de bogată pe acest tip de dosar sau pe acest tip de caz. Și atunci este poate nevoie de cineva care să fi avut o experiență mai mare în soluționarea unui dosar sau pregătirea apărării într-un dosar de acest gen. Ca atare, era nevoie de un avocat care să fi trecut de multe ori prin acest tip de dosare.”

„Îți vei alege arbitrul care te poate ajuta mai mult și te poate susține în ceea ce ai tu de făcut acolo

Simona Halep l-a ales ca arbitru în procesul de dopaj de la Lausanne pe fostul patinator Jeffrey G. Benz. Campioana noastră avea posibilitatea să aleagă un arbitru român, dar echipa sa de avocați a decis altfel, ceea ce susține interlocutorul Gândul ar fi stârnit ceva controverse și comentarii, privind alegerea făcută de Simona.

La TAS activează aproximativ 400 de arbitri, doi dintre aceștia fiind români: Cristian Jura și Daniel Vișoiu, însă niciunul dintre ei nu se va implica însă în procesul Simonei Halep.

Cel mai probabil, tenismena din România a decis să meargă pe mâna unui arbitru american la propunerea unuia dintre avocații ei, Howard L. Jacobs, cetățean al SUA.

„S-au ales trei arbitri, așa cum este practica. Simona am văzut că a ales un arbitru care nu este român. Am văzut și că au fost discuții pe această temă, dar nu mi se pare nimic relevant. Probabil că arbitrul a fost ales de avocat și nu de Simona, așa că nu trebuie să discutăm într-o cheie patriotică, românească. S-a ales așa cum ar alege un avocat american. Ca atare, într-un arbitraj sunt trei arbitri, unul ales de fiecare parte și unul care este independent.

Îți vei alege arbitrul care te poate ajuta mai mult și te poate susține în ceea ce ai tu de făcut acolo. Nu înseamnă că acel arbitru va fi părtinitor, va fi doar un arbitru pe care tu l-ai ales și în judecata căruia ai încredere. Ce se poate obține după aceste audieri? – Simona a susținut tot timpul că nu știe nimic în legătură cu aceaată contaminare și cu acest produs și a precizat nu s-a dopat. De aici trebuia să plecăm acum un an și jumătate în această discuție. Mai exact, de la ceea ce a spus sportivul.

Pe de altă parte, în toate codurile sportive anti-dopaj, știm că sportivul este responsabil pentru tot ce se găsește în organismul lui, indiferent că acestea au fost recomandate și puse la dispoziție de către echipa lui, sportivul este principalul și singurul responsabil. Mai departe, se pot găsi circumstanțe care să atenueze vinovăția sportivului, dar asta este regula în regulamentul anti-doping. Asta a fost o manieră pentru a descuraja practicile de dopaj”, a mărturisit Doru Toma.

Ce va obține Simona după audierile de la Lausanne?

Doru Toma, avocat specializat pe cauze sportive a mai precizat că, deși ne dorim un scenariu fericit pentru Simona, nu crede în ipoteza că sancțiunea Simonei Halep poate fi redusă semnificativ.

„Ca atare, discuția despre ce se va putea obține aici… Din ce am văzut eu din hotărârea dată de tribunalul de fond, discuția a fost că au fost cerute două suspendări de către patru ani. Una pentru această contaminare – acel roxadustat găsit în organismul Simonei – cealaltă pentru problemele care apăreau în pașaportul ei biologic. Totuși, la acel moment tribunalul a luat în calcul și a dat o singură fracțiune de patru ani.

Nu cred că acea sancțiune poate fi mărită, dar sunt rezervat că ea poate fi redusă semnificativ. Știu că poate vrem să auzim că se va da suspendare de un an și deja a trecut sau de doi ani și deja au trecut, dar nu știu dacă vom ajunge în acest scenariu fericit pentru Simona. Nici nu am acces la probele, la apărările pe care le fac apărătorii ei și cred că este cel mai bine așa din punct de vedere profesional, tocmai în ideea să știe doar ei ce au de făcut acolo”, a conchis avocatul specializat în cauze sportive.

Joi a fost programată cea de-a doua rundă de audieri în cazul de dopaj al Simonei Halep

În fața judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a apărut Patrick Mouratoglou, cel care i-a fost antrenor Simonei în momentul testului pozitiv. Alți doi angajați ai Academiei pe care antrenorul francez o conduce sunt așteptați la audieri.

Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea în fața judecătorilor pentru testul pozitiv al Simonei Halep, „contaminarea involuntară cu roxadustat”, așa cum ar fi spus antrenorul francez la audieri.

Antrenorul francez a fost implicat în procesul prin care Simona Halep a ajuns să consume suplimentul contaminat, pudra de colagen fabricată în Canada.

Simona Halep s-a împăcat cu Patrick Mouratoglou?

Patrick Mouratoglou a participat personal la procesul Simonei Halep de la TAS, desfășurat în perioada 7-9 februarie, deși francezul nu mai vorbise cu Simona Halep în ultimele luni. Cu toate că este un martor cheie în proces, Mouratoglou ar fi stat doar 23 de minute la TAS, potrivit informațiilor din presa din România.

În 15 decembrie, într-un interviu pentru Euronews, Simona a recunoscut că a avut un şoc când a fost testată pozitiv şi a reiterat faptul că este nevinovată.

Tot atunci, ea a anunţat că nu mai colaborează cu Academia Mouratoglou şi că au trecut mai multe luni de când a vorbit ultima dată cu Patrick Mouratoglou.

Simona Halep si Patrick Mouratoglou

Potrivit Antena 3, Simona Halep a cinat împreună cu Patrick Mouratoglou, miercuri seară, după ce sportiva afirmase că nu a mai ţinut legătura cu fostul său antrenor, în ultimele luni.

“Sunt victima unei nedreptăţi. Aştept deja de mai mult de un an. Nu am dormit bine majoritatea timpului. Sunt o persoană emotivă şi înainte de fiecare meci eram stresată şi simţeam asta în stomac. În acest an fiecare zi a fost aşa. Visul meu este să revin, indiferent de vârstă, pentru că vreau să fiu pe teren şi să decid eu cum îmi închei cariera în tenis.

Cred că merit asta, după munca depusă toată viaţa şi sacrificiile făcute pentru tenis. Ar fi un dezastru să stau patru ani departe de tenis. Nici măcar nu vreau să mă gândesc la asta. Sunt pregătită de luptă. Nu renunţ uşor”, a afirmat Halep la finalul anului trecut, într-un interviu pentru Paris Match.

Apărarea Simonei, construită pe ideea că substanța i-a ajuns în organism de pe urma unui supliment contaminat

Vorbim despre o pudră de colagen, KetoMCT, pe care echipa Mouratoglou i-a recomandat-o. În motivarea integrală a deciziei de suspendare a Simonei, a fost dezvăluit felul în care Halep a ajuns să consume respectivul supliment alimentar.

Simona Halep, 32 de ani, a fost inițial suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022.

Ea a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei „metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

În septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o patru ani pe Halep. Simona Halep a anunţat, ulterior, că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Recursul a fost depus de echipa sa de avocați pe 24 octombrie.

CITIȚI ȘI:

Simona Halep a preferat un arbitru AMERICAN în procesul de la Lausanne. Campioana a refuzat un conațional. Care a fost motivul

 Simona Halep revine pe terenul de tenis. Unde va juca primul meci fostul lider WTA (Galerie FOTO)

Patrick Mouratoglou, noi declarații în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Sunt foarte încrezător”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...