Judecătorii îi permit unui profesor la „Politehnică” condamnat pentru luare de MITĂ să se întoarcă la catedră ca să NU aibă de suferit studenții

Judecătorii îi permit unui profesor la „Politehnică” condamnat pentru luare de MITĂ să se întoarcă la catedră ca să NU aibă de suferit studenții
Publicat: 08/02/2024, 13:37
Actualizat: 08/02/2024, 14:25

Judecătorii i-au permis lui Cristian Florian Dincă, profesor la Universitatea „Politehnica”, din Bucureşti, condamnat definitiv de Curtea de Apel la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, să se întoarcă la catedră. Argumentul instanței: să nu sufere studenții!

Dincă a fost judecat și condamnat pentru că a primit mită de la două angajate implicate în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ.

„Un derapaj izolat”

Deşi procurorii DNA au demonstrat că profesorul a luat mită pe o perioadă de trei ani, judecătorii l-au iertat de închisoare, susţinând că a fost vorba doar de un „derapaj izolat”.

Mai mult, deşi la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), Cristian Florian Dincă primise, pe lângă condamnarea cu suspendare, şi o pedeapsă complementară, respectiv interdicţia de a mai exercita funcţia de profesor universitar pe o perioadă de patru ani, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat această sancţiune.

În timpul procesului, Cristian Florian Dincă a susţinut că el nu a luat mită în calitate de profesor universitar, ci doar ca şef de proiecte de cercetare ştiinţifică, astfel încât nu se impune să-i fie interzisă exercitarea funcţiei de profesor.

Tot el i-a anunţat pe magistraţi că a demisionat din funcţiile de director al Departamentului de Producere şi Utilizare a Energiei din cadrul Facultăţii de Energetică, de membru în cadrul Consiliului Profesoral al Facultăţii de Energetică şi de membru al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Cum au analizat dosarul judecătorii

Judecătorii au apreciat că Cristian Florian Dincă trebuie să rămână la catedră, pentru a nu fi afectaţi studenţii săi.

„Sub acest aspect, Curtea reţine că, în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei complementare şi accesorii prevăzute de art.66 alin.1 lit.g) din Codul penal, aceasta este disproporţionată, prin raportare la gravitatea faptelor comise, la persoana inculpatului, dar şi în considerarea faptului că inculpatul este un profesor universitar cu o pregătire de excepţie şi o experienţă profesională vastă, pedeapsa ca atare urmând să se răsfrângă şi asupra studenţilor acestuia, iar Curtea nu apreciază ca fiind necesară într-o societate democratică.

Aceasta cu atât mai mult cu cât, aşa cum a arătat şi inculpatul, infracţiunile pentru care s-a dispus în mod judicios condamnarea inculpatului au fost săvârşite nu în legătură directă cu activitatea sa didactică, principala atribuţie şi raţiune a desfăşurării activităţii unui profesor universitar, ci cu ocazia desfăşurării unor proiecte adiacente, chiar dacă sub tutelă universitară.

Curtea apreciază că nu se impune interzicerea exercitării profesiei de profesor universitar, nici în sistemul de stat şi nici în sistemul privat”, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Cristian Florian Dincă, mituit cu peste 30.000 de euro

Cristian Florian Dincă a fost acuzat de DNA că, în perioada august 2020-februarie 2023, a primit în mod repetat de la două angajate suma totală de 161.370 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu ca responsabil în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile „Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft”, derulate în cadrul Universităţii Politehnica.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care cele două angajate ar fi primit-o în proiectele respective.

Pe 2 martie 2023, Cristian Florian Dincă a fost prins de procurori în timp ce primea de la una dintre cele două angajate suma de 6.000 de lei, reprezentând tranşa aferentă salariului primit de aceasta în luna februarie 2023.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800". Noua lege...
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
Safari cu urși pe Transfăgărășan, noua ofertă din cataloagele agențiilor de turism. Cât costă periculoasa...
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai...
VIDEO Camerele de supraveghere au surprins momentul în care iahtul de lux al magnatului dispărut...
Care au fost ultimele cuvinte rostite de Filip, băiețelul de 8 ani mort la cursul...
Data la care începe școala în septembrie 2024. Anunț de ultimă oră! Ce trebuie să...
Studentele de la SNSPA, puse să spună cu cine ar face sex şi să se...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
Simona Halep, mesaj neașteptat, la aproape șase luni după soluționarea cazului de dopaj! Ce a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Dacia Logan și VW Golf. Primăria scoate la licitație 30 de mașini, motociclete și rulote
Testele avionului Boeing 777X au fost întrerupte. Ce problemă a fost raportată
S-a AFLAT de UNDE a venit ASTEROIDUL care a ucis DINOZAURII!
Se schimbă buletinele. Ordinul UE. România trebuie să aplice începând cu 3 august 2031
De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor
„Nu, scumpu...”. Reacția dură a Daianei din online, după ce s-au văzut la TV imaginile...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
Ce spune Cristina Șișcanu despre prieteniile dintre un bărbat și o femeie. “Asta este o...
Cristina Ciobănașu și Alex Mureșan, pregătiți să devină părinți: „Simțim că un copil ar completa...
BANCUL ZILEI. Profesorul, enervat la culme: - Ce pune, mă Bulă, tac-tu pe ouă?
Polițiștii din Slatina au ajutat o lebădă suferindă