Cine este Tucker Carlson, JURNALISTUL american care l-a intervievat pe Vladimir Putin

Cine este Tucker Carlson, JURNALISTUL american care l-a intervievat pe Vladimir Putin
Prezentatorul Tucker Carlson - Foto: Profimedia Images
Publicat: 09/02/2024, 12:26
Actualizat: 09/02/2024, 12:27

Tucker Carlson este primul jurnalist occidental care l-a intervievat pe președintele rus Vladimir Putin, după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. Interviul televizata a fost difuzat joi, aducând un nou val de atenție lui Carlson, cândva unul dintre cei mai influenți realizatori de televiziune din SUA și acum un outsider al industriei.

În aprilie a anului trecut, într-o seară de vineri, Tucker Carlson a criticat planurile președintelui Joe Biden, l-a atacat pe fiul lui Biden, Hunter, și a batjocorit un acronim folosit în mod obișnuit pentru persoanele gay, lesbiene și transgender.

„Ne vom întoarce luni”, a spus el la final. „Între timp, să aveți cel mai bun weekend alături de cei pe care îi iubiți”.

Dar Carlson nu s-a întors niciodată pe micul ecran.

În ziua următoare, Fox, controlată de Rupert Murdoch, a anunțat că rețeaua și jurnalistul american au fost de acord să „se despartă”. Emisiunea „Tucker Carlson Tonight” a dispărut din grilă, notează BBC.

Timp de șase ani, programul difuzat în prime-time. a atras în mod constant, seară de seară, aproximativ trei milioane de telespectatori. Termenul „prime time” se referă la intervalul de timp din programul de televiziune în care audiența este considerată cea mai mare și, în general, sunt difuzate programe populare și emisiuni cu ratinguri mari. În Statele Unite, de exemplu, prime time-ul obișnuit este în jurul orelor 20:00 – 23:00, de luni până vineri. În această perioadă, rețelele de televiziune concurează pentru audiență și își programează emisiunile cele mai populare, pentru a atrage un număr cât mai mare de telespectatori și pentru a genera venituri din publicitate.

Cum a ajuns Tucker Carlson vedeta postului Fox

Californianul – fiul unui artist și al unui jurnalist – a intrat pentru prima dată în lumea media în anii 1990, scriind pentru mai multe publicații proeminente, printre care New York Magazine, Esquire și The New Republic.

În 2010, împreună cu fostul său coleg de cameră Neil Patel, a fondat site-ul conservator de știri The Daily Caller, văzut ca o alternativă la site-urile de stânga precum Huffington Post. Site-ul a fost criticat pentru publicarea de acuzații nedovedite împotriva politicienilor democrați și pentru promovarea stereotipurilor rasiste și sexiste.

Tucker Carlson a încheiat orice legătură cu site-ul în anul 2020.

Pe măsură ce influența sa creștea în mediul online, Carlson a lucrat și pe post de comentator pentru CNN la începutul anilor 2000 înainte de a se alătura MSNBC pentru a fi gazda unei emisiuni nocturne.

Aici, jurnalistul și-a „ascuțit” pozițiile conservatoare, criticând tot mai mult imigrația – pe care o numea uneori o „invazie” – și devenind o voce a partidului republican.

După ce s-a mutat la televiziunea Fox în 2009, Carlson a avut o perioadă în care a fost co-prezentator de weekend al emisiunii matinale.

Până în 2016, era deja pregătit să modereze o emisiune în prime-time, lansând „Tucker Carlson Tonight” la doar câteva zile după ce Donald Trump a fost ales președinte.

Episodul de debut a atras aproape patru milioane de telespectatori. În anul următor, când Fox News l-a concediat pe Bill O’Reilly, cea mai populară gazdă la acea vreme, Carlson a acceptat propunerea televiziunii de a fi noua „vedetă” a postului.

Popularitatea sa a crescut, iar programul său a stabilit frecvent agenda conservatorilor și, prin extensie, a partidului republican.

Pe de altă parte, a fost contestat în permanență de mai multe voci, mai ales de activiști. Într-un episod, el a pledat pentru invazia SUA a Canadei. În altul, el a numit sistemul metric „jugul tiraniei”.

Mai mult, în repetate rânduri, el l-a apărat pe președintele rus Vladimir Putin.

Declarațiile sale controversate nu au trecut neobservate de Fox, care s-a confruntat cu retragerea publicității de către mai multe companii mari, în semn de protest. Dar, în cea mai mare parte, rețeaua l-a lăsat să își susțină propriul discurs.

Interviuri cu Andrew Tate și Kevin Spacey

Apoi, în aprilie a anului trecut, emisiunea lui Carlson la Fox s-a sfârșit în mod brusc.

Rețeaua nu a oferit niciun motiv oficial pentru concedierea lui, dar plecarea lui Carlson a avut loc la doar câteva zile după ce Fox News a plătit daune în valoare de 787 de milioane de dolari către Dominion Voting Systems din cauza unor afirmații electorale false, lansate de „vedeta” postului.

După câteva săptămâni de liniște, Carlson a anunțat că va începe o nouă emisiune pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

„Faptele au fost ascunse intenționat. Sunteți manipulați”, a spus el în anunț.

În luna decembrie a luat naștere un serviciu de streaming plătit, Tucker Carlson Network, dar Carlson l-a considerat curând lipsit de influență. Conținutul și invitații lui au devenit din ce în ce mai lipsiți de relevanță.

În iulie, el a publicat un interviu de două ore și jumătate cu Andrew Tate, influencerul anglo-american acuzat în România de viol, trafic de persoane și formarea unui grup de crimă organizată pentru exploatarea sexuală a femeilor.

Tucker Carlson și Andrew Tate
Tucker Carlson și Andrew Tate

El a postat, de asemenea, o conversație surpriză în Ajunul Crăciunului, în fața unui șemineu, cu actorul Kevin Spacey, aflat în dizgrație în urma acuzațiilor de agresiune sexuală.

În mare parte, Carlson nu a reușit să recreeze popularitatea și atenția de care s-a bucurat la Fox.

Recentul interviu cu Vladimir Putin promite, însă, să fie pasăre „pheonix”, care să ajute la relansarea jurnalistului.

Citește și:

În ce scenariu ar ataca Putin Polonia / Vladimir Putin respinge „comportamentul expansionist”, în interviul cu Carlson

INTERVIU ISTORIC | Vladimir Putin, față în față cu Tucker Carlson. Ce condiții pune liderul de la Kremlin pentru încetarea războiului

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×