Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție SPECIALĂ transmisă live de Gândul. Este foarte important ca România să înceapă să discute despre relația cu Republica Moldova, consideră analistul politic. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Singura problemă de care trebuie să ne preocupăm este Republica Moldova. Realist vorbind, România trebuie să se preocupe de ceea ce se întâmplă cu Republica Moldova. Relațiile internaționale n-au neapărat foarte multe constrângeri morale, dar Republica Moldova – Basarabia este o problemă pe care trebuie să o discutăm. Noi nu vom fi la masa de negociere privind războiul din Ucraina. Nu ne calificăm”, a declarat Dungaciu.
Conform analistului politic, România ar trebui să îi ofere Republicii Moldova integrare euroatlantică.
„Atenție! În termeni practici, realiști, cred că distincția dintre aceste teritorii, toate foste teritorii românești, este una de oportunitate. Posibilitatea strategică a României este să transmită un mesaj că dacă lucrurile se blochează în ceea ce privește extindere a Uniunii Europene, România trebuie să fie deschisă să ofere Republicii Moldova ce i-a oferit și la 1918, adică integrarea europeană, prin unificare, și integrarea euroatlantică, prin reunire. Trebuie să discute în ce măsură își poate aduce contribuția la stabilizare acestei zone. Orice prezență românească în regiune, că e vorba de biserica românească, că e vorba de România, înseamnă o prezență euroatlantică regiune. Acesta este atuul nostru. Nu ne ducem cu proiecte pro-ruse sau anti-NATO. Toate unirile românilor s-au făcut pentru a ne îndepărta de Est. Există totuși o gândire care spune că Basarabia are un statut special. Lucrurile acestea probabil că ar mai trebui discutate. Acolo poate fi o fereastră de oportunitate”, a mai spus Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”