Proiectul de buget al Capitalei, pus în dezbatere publică. Primarul Nicușor Dan: „Din păcate, în acest an, avem mai puţini bani decât anul trecut”

Proiectul de buget al Capitalei, pus în dezbatere publică. Primarul Nicușor Dan: „Din păcate, în acest an, avem mai puţini bani decât anul trecut”
Publicat: 11/02/2024, 20:05

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat, duminică, proiectul de buget al municipiului București pentru anul 2024, document care a fost pus în dezbatere cetățenilor și a consilierilor generali.

Edilul-șef al Capitalei a detaliat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele destinații pe care le propune pentru bugetul Bucureștiului în 2024, un an în care se organizează alegeri la termen, atât locale, cât și generale, europarlamentare și prezidențiale.

În cadrul evenimentului de presă, edilul-șef al Capitalei și-a exprimat nemulțumirea cu privire la alocările primite de administrația locală.

„Din păcate, în acest an, avem mai puţini bani decât anul trecut pentru că Guvernul, cu girul Parlamentului, a decis să reducă de la 50% la 47% cota care ni se cuvine din impozitele pe salariile bucureştenilor”, a declarar Nicuşor Dan, conform comunicatului transmis de reprezentanții PMB.

În cadrul conferinței de presă, primarul general a recunoscut că instituția pe care o conduce are aproximativ 5.000 de litigii în fiecare an, cifra fiind una de-a dreptul uriașă. Și, firește, cheltuielile din bani publici sunt pe măsură. În același timp, edilul nu s-a ferit să spună și că „avem de dat bani din urmă”, dar a considerat că, la nivelul Direcției Juridice, există un „management rezonabil”.

Primarul Capitalei a prezintat, pe scurt, prioritățile pentru acest an, pe capitole.

Redăm integral comunicatul transmis de PMB:

  • TERMIE

„Continuăm investițiile în termoficare. În 2023 am reușit să schimbăm 50 km de rețea principală, iar anul acesta țintim 70 de km. Avem fondurile europene, fondurile de la Ministerul Dezvoltării, dar și bani de la bugetul local.

Pentru zonele unde au fost tot timpul probleme achiziționăm anul acesta 20 de minicentrale.

  • INFRASTRUCTURĂ

Începem reabilitarea celor 50 de km linie de tramvai cu finanțare de la bugetul local, fonduri europene, dar și din împrumuturi.

Vom extinde rețeaua de tramvai a Capitalei. Este vorba despre Piața Unirii, Inelul Median, extinderea de la Băneasa și cea de pe București-Târgoviște.

Avem bani în buget, pe care o să îi decontăm pe fonduri europene, pentru cele 100 de tramvaie – dintre care 72 circulă deja prin oraș – pentru cele 100 de troleibuze care au început să fie livrate, plus alte 22 de troleibuze pentru care avem bani prin PNRR.

Am pus bani și pentru plata ratelor la autobuzele Otokar, mai avem de plătit 15 rate din autobuzele cumpărate de administrația precedentă și neplătite.

Am deschis linie bugetară pentru achiziția a 250 de noi tramvaie, o achiziție foarte consistentă, de ordinul a 800 de milioane de euro, pentru care vom depune, de asemenea, o aplicație în cadrul Programului Operațional Regional.

După aprobarea bugetului, vom semna contractul pentru semaforizare inteligentă – avem bani în buget din PNRR și cofinanțare de la bugetul local.

Am alocat o sumă consistentă pentru reparații de străzi, trotuare, marcaje rutiere și semafoare. Avem bani pentru noi intersecții semaforizate.

Așa cum am promis, vom finaliza reparația Podului Grant.

  • PARCURI

Vom înlocui 30 de locuri de joacă în parcurile pe care le administrăm.

Vom repara sistemul de irigații din mai multe parcuri: Cișmigiu, Herăstrău, Izvor și vom realiza un nou sistem de irigații în Parcul Carol.

Vom construi un puț de mare adâncime în Parcul Circului care să rezolve problema alimentării cu apă.

Am prevăzut bani pentru reparația aleilor din parcurile bucureștene.

Vom termina reparația Podului din Parcul Tineretului, care nu a mai fost reparat de 50 de ani. Vom termina cuva Lacului Mare din Cișmigiu.

De asemenea, vom începe reparațiile malurilor de lac din Herăstrău, avem bani alocați pentru asta.

  • SĂNĂTATE

O să începem un proiect anunțat de foarte mult timp, și pentru care, în sfârșit, avem documentațiile – Banca de țesuturi din interiorul Spitalului Colentina.

În sfârșit, după ce proiectul a început în 2009 și s-au tăiat mai multe rânduri de panglici, o să terminăm lucrările de la Spitalul Foișor.

Avem proiecte pe fonduri europene pentru mai multe spitale: refacerea sistemelor electrice, detecție incendii, sistemele de fluide.

Tot pe fonduri europene vom construi corpuri de clădire cu funcțiune de ambulatoriu la mai multe spitale, un corp nou de terapie intensivă pentru neonatologie la Filantropia și vom face lucrările necesare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.

De asemenea, dacă Ministerul Sănătății vă găsi o soluție pentru relocarea unei parți din maternitatea Bucur, începem acolo consolidarea cu fonduri PNRR.

  • URBANISM

O să finalizăm Planul Urbanistic General, pentru care în momentul de față toate studiile sunt făcute și suntem în etapa în care se întocmește Regulamentul și Planșa de reglementări urbanistice.

Am alocat fonduri pentru Baza de Date Urbane. Ne dorim ca în același sistem GIS să avem informații despre rețele, școli, drumuri, proprietate, regulamente de urbanism, trafic.

Vom finaliza PMUD – Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Vom avea în sfârșit așa-numitul Model de transport pe baza căruia putem face evaluări asupra diferitelor investiții care se produc, dacă traficul suportă sau nu suportă.

  • CONSOLIDĂRI/CLĂDIRI

Vom finaliza, și avem bani și din bugetul local și dintr-un împrumut deja contractat, clădirea din Bd. Regina Elisabeta, fostul sediu al Primăriei Sectorului 5. Aceasta va deveni o locație administrativă a Primăriei Capitalei în care putem să relocăm multe dintre administrațiile noastre care plătesc chirie în momentul acesta.

În luna martie vor începe lucrările la Hanul Solacolu, de punere în siguranță, pentru moment.

De asemenea, am alocat sume consistente pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic pentru care documentațiile sunt deja gata.

Vom finaliza anul acesta Lapidariumul de la Palatul Mogoșoaia și Banca de Alimente, de asemenea un proiect început acum 10 ani și care va fi și sediul Direcției Generale de Asistență Socială. Şi, în sfârşit, avem toate documentaţiile şi fonduri pentru Podul Calicilor şi pietonalul de lângă Dâmboviţa, de la Piaţa Unirii la Izvor.

Am alocat 1 milion de lei pentru teste antidrog, de care Poliţia naţională şi locală au nevoie. Continuăm, de asemenea, programul de sterilizare, atât pentru câini, cât şi pentru pisici.

  • EDUCAȚIE/SPORT

Vom începe lucrările la Flamaropol.

Vom realiza documentaţia pentru două noi săli de sport, una în zona Arena Naţională şi una în zona Pantelimon, pe o fostă bază sportivă pe care Municipiul Bucureşti o are.

Vom extinde programul de sport în școală, care a funcționat la un nivel experimental până acum și pentru care am propus 20 de milioane de lei în bugetul pe 2024. Asta înseamnă că țintim 50.000 de elevi din cei aprox. 270.000, cât sunt în București, școală generală și liceu”.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile și punctele de vedere privind proiectul de buget la adresa de e-mail [email protected].

Proiectul de buget poate fi consultat integral aici.

Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume