Prima pagină » Cum ne afectează sănătatea consumul de SARE chiar și atunci când nu suferim de hipertensiune. Cantiatea ideală de sare pe care o putem consuma zilnic

Cum ne afectează sănătatea consumul de SARE chiar și atunci când nu suferim de hipertensiune. Cantiatea ideală de sare pe care o putem consuma zilnic

Cum ne afectează sănătatea consumul de SARE chiar și atunci când nu suferim de hipertensiune. Cantiatea ideală de sare pe care o putem consuma zilnic
Sursa foto: Profimedia images

Sarea este un ingredient omniprezent în alimentația noastră întrucât o măncare corect sărată poate face diferența în orice bucătărie. Cu toate astea o întrebarea esențială rămâne: în cazul absenței hipertensiunii, ar trebui să ne limităm sau să nu consumăm sare deloc? Medicii oferă clarificări în această privință.

Consumată în cantități moderate, sarea ajută la reglarea presiunii sangvine, contribuie la eficiența transmisiei nervoase și a contracției musculare. Atunci când există un deficit de sare în organism, apar de regulă simptome precum diaree, greață, tulburări de memorie sau stări de oboseală intensă.

Pe de altă parte, un consum ridicat de sare poate afecta organismul chiar și in lipsa unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială.

Ce spun medicii despre consumul de sare în exces

Profesorul universitar dr. Elisabeta Bădilă, specialist în cardiologie la Spitalul Colentina, subliniază importanța menținerii unei cantități moderate de sare în dietă. Consumul excesiv de sare poate duce la dereglări ale rinichilor și creșterea tensiunii arteriale, chiar și în absența unor simptome evidente de hipertensiune.

„Orice creștere a tensiunii arteriale peste 11,5 înseamnă o creștere de risc cardio-vascular. Cu cât mâncăm mai multă sare cu atât putem deregla rinichiul în a elimina această sare, iar o dereglare la nivelul rinichiului se reflectă în creșterea tensiunii arteriale, pentru că sarea începe să se rețină în corp, sodiul, sarea atrage apa și la început se umple organismul cu apă, dar acest lucru se mentine pentru puțin timp. Ulterior, sarea se fixeaza în peretele vasului și acest vas începe să se contracte, stă într-o stare contractată mai mult timp.”

Vasele de sânge, esențiale pentru circulația corectă a sângelui, sunt afectate de acumularea excesivă de sare, care le face să se contracte și să creeze rezistență în circulație. Rinichii, responsabili cu eliminarea excesului de sare, pot fi afectați de un aport ridicat de sodiu, conducând la hipertensiune și leziuni renale.

Care este cantitatea optimă de sare pe care o putem consuma zilnic?

„Hipertensiunea e dependentă de sare. Iar organul care scoate excesul de sarea din organism e rinichiul. Dacă rinichiul are o disfuncție, sau aportul de sare e foarte mare, hipertensiunea apare și face leziuni rinichiului. Ca sa protejezi acest organ, tensiunea sistolică optimă trebuie să fie 12”, spune prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni, potrivit Știrileprotv.

Consumul optim recomandat de sare este de aproximativ 5 grame pe zi, însă mulți oameni depășesc acest prag, ajungând la un consum zilnic de 10-12 grame, potențial dăunător sănătății renale și cardiovasculare.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și