Șeful Statului Major al Armatei pune, din nou, pe jar zona apărării. Generalul a DEZVĂLUIT de ce nu doboară militarii români dronele de atac rusești

Șeful Statului Major al Armatei pune, din nou, pe jar zona apărării. Generalul a DEZVĂLUIT de ce nu doboară militarii români dronele de atac rusești
Publicat: 13/02/2024, 19:51
Actualizat: 13/02/2024, 19:52

Şeful Statului Major al Armatei, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, a explicat la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi.

Mihai Fifor, fost ministru al Apărării şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare a Camerei afirmă că toate legile Apărării, dacă vor ajunge la Parlament, pot fi discutate şi votate în procedură de urgenţă.

”Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie. În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război.

Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Inteviurile one2one.

Generalul Gheorghită Vlad spune că este nevoie de legi, completând că, la una dintre ele, este luată în calcul ”o nouă iniţiativă legislativă care să permită să operăm şi pe timp de pace sub auspiciile unei operaţii militare.”

Este vorba despre Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea 257/2021 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

”În această lege (n.r. – Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, [militarii – n.r.] trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional. Şi sunt patru – cinci etape.(…)

Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării, argumentând că drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie, la loitering (n.r. muniţie teleghidată), la alt mijloc, astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv.

”Pentru că timpul de acţiune este foarte scurt din momentul în care a trecut din spaţiul aerian al Ucrainei în spaţiul aerian al României”, a continuat generalul Gheorghiţă Vlad.

Ce spune Mihai Fifor, vicepreşedinte al Comisiei de apărare a Camerei Deputaților

Mihai Fifor explică însă că această lege este strâns legată de noua Strategie de Apărare a Ţării care, susţine Europa Liberă, urmează să fie discutată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocat de preşedinte săptămâna viitoare.

Fostul ministru al Apărării susţine că, la întâlnirea de la MApN de pe 6 februarie la care a participat, nu s-a dat exemplul Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene atunci când a venit vorba despre urgenţele legislative invocate de şeful Armatei. S-a vorbit, în schimb, despre Legea Apărării Naţionale, continuă vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor.

Toate legile Apărării, dacă vor ajunge la Parlament, pot fi discutate şi votate în procedură de urgenţă, a precizat pentru Europa Liberă, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare de la Camera Deputaţilor.

„Populația României trebuie să se îngrijoreze”

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei Române, a lansat un avertisment dur, privind posibilitatea unui conflict armat cu Rusia, un subiect discutat intens în spațiul public, dar și la nivelul oficialilor internaționali și a analiștilor politici. Acesta a mai precizat că a discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Marcel Ciolacu a contrazis afirmațiile oficialului Armatei Române, punctând că România a nu a fost niciodată mai sigură.

Șeful Statului Major al Apărării a acordat un interviu în care a menționat pericole care vizează România „în perioada imediat următoare.” Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, mărturisește că „nu trebuie irosită” nicio secundă și că România trebuie să se pregătească rapid pentru un conflict iminent declanșat de Federația Rusă.

Ofițerul de rang înalt amintește, în același interviu extins acordat publicației Europalibera.org, că România nu are cadrul legal necesar în acest moment pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

„Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis joi, într-o conferință de presă, pe noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad, care a afirmat că românii trebuie să se pregătească pentru un război.

„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a comentat Marcel Ciolacu declarațiile generalul-locotenentului. Gheorghiță Vlad.

CITIȚI ȘI:

Nicolae Ciucă explică ce a vrut să spună șeful Armatei / „Suntem, totuși, o țară la granița unui conflict. Nu putem să stăm nepăsători”

Avertismentul șefului Statului Major al Apărării, privind PERICOLELE care vizează România, demontat de premier: „Nu a fost niciodată mai sigură”

AVERTISMENTUL șefului armatei britanice: E nevoie ca europenii și cetățenii UK să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...