Administrația SUA a îndemnat Israelul să evite o ofensivă majoră în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, exprimând preocupări privind numărul mare de civili palestinieni refugiați în această zonă, iar armata israeliană a semnalat că ține cont de preocupările Washingtonului.
Întrebat dacă armata israeliană evită lansarea unei invazii terestre în Rafah din cauza criticilor SUA, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că nu cunoaște programul operațiunilor israeliene.
”Noi nu avem indicii despre programul lor, în niciun fel. Ei ar trebui să vorbească despre aceste lucruri. Dar, după cum l-ați auzit pe președinte, noi nu credem că ar fi indicat să avanseze printr-o operațiune majoră în Rafah, până când nu există asumarea responsabilității pentru toți civilii de acolo”, a afirmat John Kirby, într-o conferință de presă.
”Președintele SUA a avut cuvinte dure despre morțile civililor și sunt prea multe. Sigur că modul în care s-au derulat operațiunile a fost discutat ieri, nu intrăm în detalii, dar vă puteți aștepta la asta, sigur că a vorbit despre modul în care s-au desfășurat operațiunile. În privința conversației de ieri, președintele se va exprima singur despre modul în care s-au derulat operațiunile, a fost deja foarte direct în legătură cu decizia premierului Netanyahu. Mă voi limita la acest lucru. Noi le-am transmis constant preocupările noastre omologilor israelieni, inclusiv premierului, în legătură cu avansarea în Rafah fără a ține cont de civili, am transmis constant aceste lucruri, în public și privat, preocupările privind căutarea de modalități pentru a reduce victimele civile. Președintele a spus ieri că au fost prea multe victime civile”, a subliniat John Kirby.
Întrebat despre stadiul negocierilor din Egipt, pe tema unui armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, oficialul american a evitat să intre în detalii.
”Suntem bucuroși că discuțiile continuă, așa cum am mai spus, sunt discuții de referință și merg în direcția cea bună. Dar nu am noi date pentru dumneavoastră astăzi și nu vreau să anticipez, în contextul în care sunt în curs în momentul de față. (…) Noi vrem ca ostaticii să ajungă acasă cât se poate de rapid, iar eforturile continuă”, a subliniat John Kirby.
Washingtonul a criticat în mai multe rânduri decizia premierului Benjamin Netanyahu de a lansa o ofensivă în orașul Rafah, unde sunt peste un milion de refugiați palestinieni care au fugit de bombardamentele israeliene din restul Fâșiei Gaza.
Pe fondul criticilor internaționale, generalul Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a afirmat marți seară că armata israeliană elaborează planuri pentru evacuarea civililor din Rafah înainte de lansarea ofensivei.
”Știm și noi că este mai greu să luptăm într-un mediu în care sunt peste un milion de oameni și alți 10.000 de combatanți Hamas. În alte etape ale războiului, noi am încercat să izolăm populația civilă. Am făcut acest lucru în orașul Gaza, în Khan Younis, în taberele de refugiați din centrul Israelului. Locuitorii din Rafah vor putea evacua zona”, a declarat Herzl Halevi, citat de cotidianul The Times of Israel.
Referindu-se la eforturile diplomatice, oficialul militar israelian a subliniat că Israelul ”va ști cum să reia” luptele după încheierea eventualului armistițiu.
Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, directorul Serviciului israelian Mossad, David Barnea, și premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, au discutat la Cairo despre un armistițiu de șase săptămâni între Israel și grupul militant palestinian Hamas. Negocierile vizează un armistițiu temporar, care ar putea deveni definitiv, precum și eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza în schimbul unor deținuți palestinieni din Israel.
”Depunem eforturi intense pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, acționăm împreună cu Egiptul și Qatarul în acest sens”, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de cotidianul Haaretz.
Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la 28.473 de morți în Fâșia Gaza, iar alte peste 68.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării militante Hamas.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile islamiste care au vizat pe 7 octombrie 2023 comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți.
Foto: Profimedia
Citește și:
Eforturi intense pentru un ARMISTIȚIU în Fâșia Gaza /Liderul Hezbollah amenință Israelul