Premierul italian Giorgia Meloni a postat joi, pe pagina sa de socializare, un mesaj după întâlnirea oficială cu Marcel Ciolacu.Cei doi oficiali au avut discuții despre parteneriate strategice și economice, despre ajutorul pe care România îl va da pentru reparațiile Columnei lui Traian, despre comunitățile de români din Italia și susținerea Italiei privind intrarea țării noastre cu drepturi depline în Schengen.
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, declara că documentul sporește potențialul de colaborare între cele două țări, creează noi obiective și noi priorități comune, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a arătat că astfel România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a acestui parteneriat.
„Sunt foarte bucuroasă că i-am primit pe premierul Ciolacu și pe miniștrii săi aici, la Roma, pentru cel de-al treilea summit inter-guvernamental Italia-România” – a comentat premierul Giorgia Meloni, după discuția de aproximativ o oră cu omologul român, Marcel Ciolacu.
Liderul de la Roma a mai amintit că Italia și România sunt unite de relații foarte puternice și de legături culturale milenare, iar cele două popoare au multe în comun.
„Comunitatea română este comunitatea străină cea mai numeroasă ce are reşedinţă în Italia, mai mult de un milion de persoane, şi oferă comunităţii noastre o contribuţie foarte importantă. Acest summit fortifică prietenia noastră, lărgeşte colaborarea noastră către noi sectoare de interes comun. Am semnat acum o declaraţie comună foarte importantă care ne măreşte potenţialul, creează noi obiective, noi priorităţi împărtăşite. La această declaraţie s-au adăugat şi alte documente importante semnate de miniştrii noştri, alte şapte memorandumuri de înţelegere, înţelegeri tehnice în domenii precum apărare, justiţie, energie, protecţie civilă, formarea funcţionarilor publici”, a afirmat Meloni, într-o declaraţie de presă comună cu Marcel Ciolacu.
Ea a adăugat că unul dintre pilonii parteneriatului dintre România şi Italia priveşte dimensiunea politico-strategică şi securitatea comună care este atât de importantă, având în vedere războiul care se desfăşoară în centrul Europei, la graniţa României.
În discursul său, premierul Marcel Ciolacu s-a referit și la cei peste un milion de români care trăiesc în Italia, iar numărul familiilor mixte și a celor cu dublă cetățenie este în continuă creștere.
Vezi această postare pe Instagram
„Astăzi, România şi Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat. La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la Bucureşti, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relaţiilor noastre bilaterale, a spus premierul în declaraţia comună cu premierul Italiei”, a declarat premierul.
Marcel Ciolacu a arătat că Declaraţia comună pe care au semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acţiune care va întări la un alt nivel relaţiile dintre statele noastre.
„Am apreciat deschiderea doamnei Preşedinte privind intensificarea cooperării economice, dar şi pentru valorizarea diasporei româneşti care trăieşte în Italia, precum şi a comunităţii italiene din ţara noastră. Cu toţii ştim importanţa legăturilor istorice şi culturale care unesc statele noastre. Suntem latini, iar pentru mulţi dintre noi Italia este ca o a doua casă. Românii de aici şi-au demonstrat deja contribuţia la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre. Uneori, trebuie să admitem, că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potenţialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă Preşedinte, să schimbăm acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul de la București a mulțumit și pentru sprijinul acordat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale de la Roma pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensii ale românilor care au lucrat în peninsulă și a solicitat o susținere pentru a reuși finalizarea și negocierile asupra acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română și guvernul italian, începute în 2012, cu privire la statutul clerului ortodox român din Italia, în contextul în care Episcopia Ortodoxă reprezintă un sprijin esențial pentru românii din peninsulă.