Comisia Europeană a lansat o investigație privind posibile practici neconcurențiale utilizate de o companie chineză care a semnat un contract în Bulgaria, existând suspiciuni privind utilizarea în exces a subvențiilor acordate de Beijing, cu efecte asupra pieței Uniunii Europene.
”Comisia Europeană lansează prima investigație amplă referitoare la potențialul rol destabilizator al subvențiilor străine (…). Această investigație vizează o procedură publică de achiziții și evidențiază determinarea de menținere a integrității pieței unice europene prin asigurarea că beneficiarii subvențiilor străine nu se pot bucura de avantaje incorecte pentru a obține contracte publice în spațiul UE, în detrimentul concurenței corecte”, anunță Comisia Europeană.
Ancheta vizează o procedură publică de achiziții lansată de Ministerul Transporturilor din Bulgaria și un contract cu firma chineză CRRC Qingdao Sifang, specializată în construcția de locomotive.
Legislația UE privind Subvențiile Străine (FSR) prevede că firmele sunt obligate să înștiințeze autoritățile în cazurile în care obțin contracte de peste 250 de milioane de euro, dacă există subvenții străine cu valoarea echivalentă de peste patru milioane de euro.
”În baza evaluărilor preliminare asupra datelor furnizate de firma CRRC Qingdao Sifang, Comisia Europeană a considerat că se justifică lansarea unei anchete, întrucât există suficiente indicii că această companie a primit subvenții străine care perturbă piața internă”, subliniază instituția.
”Deschiderea acordată pe piața europeană pornește de la premisa că toată lumea respectă regulile. Pentru competitivitate și pentru securitatea noastră economică, este vital să asigurăm o piață unică a UE care să nu fie perturbată în niciun fel de subvenții străine, ceea ce ar afecta firmele competitive care acționează corect”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă.
Comisia Europeană a exprimat constant preocupări privind subvențiile pe care China le acordă în sectoare economice strategice, cerând asigurarea unor standarde comerciale echilibrate.
Foto: Profimedia
Citește și: