Ministerul Energiei și Transelectrica, un nou contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare: 48 mil. € pentru retehnologizarea stației Mostiștea

Publicat: 20/02/2024, 14:15
Actualizat: 20/02/2024, 14:51

Ministrul Energiei și președintele Directoratului operatorului național de transport și sistem al energiei electrice din România au semnat, marți, contractul pentru un nou obiectiv de investiții finanțat prin Fondul de Modernizare. Este vorba de 48 de milioane de euro care sunt accesați pentru „Proiectul-pilot DigiTEL Green – Retehnologizare stația 220/110/20kV Mostiștea în concept de stație digitală și cu impact redus asupra mediului”.

Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. a semnat, marți,alături de minstrul Energiei, Sebastian Burduja, la sediul instituției, cel de-al zecelea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare.

Contractul pentru implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green – Retehnologizare stația 220/110/20kV Mostiștea” are cu o valoare nerambursabilă 48 de milioane de euro, care e propune o abordare tehnologică de actualitate și presupune transformarea stației în baza unui concept 100% digital și inovator cu impact redus asupra mediului. Valoarea totală a proiectului este de peste 57 de milioane de euro din care finanțarea nerambursabilă din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.

„Fondul pentru Modernizare este garanția dezvoltării României”

„Această finanțare susține proiectele de modernizare a sistemului energetic național promovate de Ministerul Energiei, una dintre prioritățile cheie pe care le-am enunțat încă de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o condiție esențială pentru o energie verde, care protejează mediul și promovează eficiența. Energia viitorului înseamnă tehnologii performante, pe care noi vom continua să le finanțăm în ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garanția dezvoltării României și a trecerii într-o nouă paradigmă a tranziției energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare. Vă reamintesc că obiectivele aderării României la «Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică» sunt triplarea capacității mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice până în 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generații”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

„În contextul unei tranziții energetice accelerate, actualele mecanisme de finanțare europeană oferă un sprijin consistent în ceea ce privește investițiile care se vor realiza în următorii ani în energie, iar Transelectrica este pregătită să acceseze toate posibilitățile oferite. Odată cu semnarea contractului pentru Retehnologizarea Stației Mostiștea, avem 10 proiecte cu finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de peste 470 de milioane de euro. Stația Mostiștea este al doilea proiect de retehnologizare a unei stații în concept digital, după Stația Alba Iulia, proiect care beneficiază de asemenea de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Este evident angajamentul Companiei pentru investiții și pentru dezvoltarea durabilă a rețelei electrice de transport în sensul atingerii obiectivelor de economie curată. Odată cu semnarea acestui contract de finanțare, aliniat cu obiectivele strategice europene privind dezvoltarea durabilă, Transelectrica marchează un progres în ceea ce privește sustenabilitatea și inovația în sectorul energetic național. Este o dovadă clară că rămânem angajați în sprijinirea tuturor eforturilor de transformare a infrastructurii energetice pe întreg parcursul tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic”, a spus Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Transelectrica.

Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, precum și pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Compania operează Rețeaua Electrică de Transport a României – rețea de interes național și strategic – alcătuită din 81 de stații electrice de transformare și 8.931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV și 400 kV.

Operatorul continuă astfel seria investițiilor derulate prin accesarea programelor de finanțare UE. În decembrie, Transelectrica anunța că a obținut 56,2 milioane de euro prin componenta REPowerEU a PNRR, recent aprobată de Consiliul Uniunii Europene, în scopul finanțării a trei proiecte de investiții esențiale pentru eficientizarea și modernizarea rețelei electrice de transport.

Obiectiv: creșterea eficienței energetice

Potrivit comunicatului comun transmis, proiectul-pilot DigiTEL Green reprezintă un efort investițional în acord cu politicile și directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor soluții tehnologice și echipamente de ultimă generație care să contribuie la reducerea amprentei ecologice. Inclusă în Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investiția din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător și la tranziția către o infrastructură energetică sustenabilă și eficientă.

„Prin adoptarea unor practici și tehnologii prietenoase cu mediul, retehnologizarea stației Mostiștea se va realiza prin integrarea unor tehnologii digitale avansate care vor optimiza operațiunile specifice și va asigura un consum propriu de energie în cadrul instalației din surse regenerabile, contribuind astfel la creșterea eficienței energetice prin implementarea conceptului nZEB (nearly Zero Energy Buildings). Proiectul investițional va avea un impact major asupra rețelei electrice de transport al energiei, beneficiile unei stații electrice de transformare care funcționează în concept 100% digital, așa cum va funcționa stația Mostiștea, contribuind la fiabilitatea și performanțele sistemului. Stația 220/110/20kV Mostiștea a fost pusă în funcțiune în anul 1974, iar până în prezent nu a trecut prin niciun proces de retehnologizare”, au transmis oficialii.

Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a semnat 21 de contracte de finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, cu o valoare totală a proiectelor de 3,21 miliarde lei.

Anteior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, Ion Sterian, au semnat contractele de finanțare, din aceeași sursă, pentru două proiecte majore de investiții – gazoductul Marea Neagră – Podișor și conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar