RĂZBOI în Ucraina, ziua 728: G7 va impune Rusiei noi sancțiuni/Putin anunță ce urmează după Avdiivka

RĂZBOI în Ucraina, ziua 728: G7 va impune Rusiei noi sancțiuni/Putin anunță ce urmează după Avdiivka
RĂZBOI în Ucraina, ziua 728: G7 va impune Rusiei noi sancțiuni / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 21/02/2024, 07:30

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 21 februarie 2024, în ziua cu numărul 728. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Preşedinţia italiană a G7 a anunţat o reuniune prin videoconferinţă a liderilor săi sâmbătă, 24 februarie, dedicată Ucrainei.

Cu această ocazie s-ar putea impune o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, notează AFP.

Zelenski, invitat la summit-ul G7

Această reuniune, la care va participa preşedintele Volodimir Zelenski, este prima a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) sub preşedinţie italiană.

Ea a fost convocată „cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

Participanţii ar urma să decidă o „înăsprire a regimului de sancţiuni. UE va lansa un nou pachet de sancţiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor lor”, au precizat surse. Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a confirmat ipoteza: „Sancţiunile pot fi înăsprite”.

În ceea ce priveşte ajutorul american, blocat de Congresul SUA, premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat că este încrezător că acesta va ajunge, în cele din urmă: „Cred că Statele Unite vor sprijini şi Ucraina, precum Uniunea Europeană, precum Japonia, ca toate ţările din G7, FMI şi toate organizaţiile financiare internaţionale”.

În iulie 2023, G7 a decis să semneze contracte bilaterale de securitate cu Ucraina. După Londra, Kievul a semnat săptămâna trecută acest tip de acord cu Germania şi Franţa, iar alte 25 de state s-au alăturat acestei iniţiative. Concret, aceste acorduri de securitate pot viza acordarea de echipamente militare, interoperabile cu cele ale NATO, pregătirea forţelor ucrainene şi întărirea industriei de apărare a Ucrainei.

Putin, anunț după Avdiivka

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka, o redută puternic fortificată a armatei ucrainene şi de unde aceasta din urmă s-a retras haotic.

Într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, retransmisă de mass-media, Putin a susţinut că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka abia după ce acestea au început să fugă în dezordine, lăsând în urmă soldaţi răniţi care acum sunt prizonieri.

Liderul rus a asigurat că aceştia vor fi trataţi de Rusia „respectând strict convenţiile internaţionale, în condiţii demne”.

Însă, Ucraina a cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU să investigheze ca posibilă crimă de război o presupusă execuţie a şase soldaţi ucraineni răniţi, care ar fi fost ucişi de trupele ruse în timp ce negociau predarea.

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat. Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, i-a indicat Putin ministrului Şoigu.

După eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, armata rusă a revenit în ofensivă, profitând de deficitul de muniţii şi de personal cu care se confruntă Kievul.

Rușii trag cu rachete nord-coreene în Ucraina

Resturi ale unei rachete de fabricaţie nord-coreeană găsite în Ucraina conţin componente fabricate în mod vizibil în Europa şi Statele Unite, în pofida sancţiunilor impuse Phenianului, a anunțat într-un raport o organizaţie specializată, relatează AFP.

Coreea de Nord furnizează Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, potrivit occidentalilor, care impun de ani de zile importante sancţiuni împotriva acestei ţări asiatice. Dar Phenianul pare capabil să ocolească aceste sancţiuni pentru a obţine piese, potrivit acestui raport al ONG-ului Conflict Armament Research (CAR).

Anchetatorii „au stabilit că o rachetă balistică produsă în Coreea de Nord şi recuperată în Ucraina conţine peste 290 de componente electronice non-naţionale”. Trei sferturi dintre acestea sunt legate de companii cu sediul în Statele Unite şi 16% din Europa, potrivit ONG-ului.

CAR estimează că racheta studiată, găsită pe 2 ianuarie la Harkov, a fost asamblată cel mai devreme în martie 2023.

La începutul lui ianuarie, Statele Unite, Uniunea Europeană şi aproximativ 50 de ţări au acuzat Coreea de Nord că livrează rachete Rusiei, în timp ce Phenianul face de multă vreme obiectul sancţiunilor internaţionale pentru activităţile sale militare şi nucleare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”