Financial Times: Planul Comisiei Europene de coordonare a apărării generează PREOCUPĂRI în capitalele statelor UE și în industria militară

Financial Times: Planul Comisiei Europene de coordonare a apărării generează PREOCUPĂRI în capitalele statelor UE și în industria militară
Publicat: 21/02/2024, 16:48

Oficiali guvernamentali din state membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai companiilor din domeniul apărării au criticat ambiția Comisiei Europene de centralizare a resurselor pentru susținerea industriei militare europene, punând sub semnul întrebării avantajele coordonării politice și modul în care ar fi gestionate resursele, potrivit cotidianului Financial Times.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care speră să obțină un nou mandat, a pledat pentru folosirea bugetului general al Uniunii Europene pentru subvenționarea producției de armament și garantarea achizițiilor de echipamente, evocând ideea numirii unui comisar responsabil pentru apărare.

Dar reprezentanți ai companiilor de profil și oficiali guvernamentali emit dubii asupra suplimentării atribuțiilor Comisiei Europene, în contextul în care strategia riscă să dubleze structuri existente și să redirecționeze fonduri spre companii care pot fi finanțate direct de guvernele statelor membre.

Armin Papperger, directorul grupului german Rheinmetall, este sceptic că Bruxellesul poate stimula producția de armament, ținând cont de procesul decizional lent.

”Am discutat despre o serie de lucruri în ultimii doi ani, dar nimeni nu a trecut la acțiuni. O inițiativă europeană are nevoie de bani. Dacă nu ai bani, nu poți fi coordonator”, a argumentat Armin Papperger, subliniind că se opune eforturilor de asumare a meritelor de către Bruxelles când în realitate facturile sunt suportate de Berlin și de alte capitale.

”Dacă bugetele sunt furnizate de diverse guverne naționale, din Germania, Olanda, Danemarca sau altele, atunci nu este o coordonare a Bruxellesului, este a Germaniei”, a subliniat Armin Papperger.

Statele membre UE au acceptat recent să contribuie la un fond de apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro. Însă unii lideri politici avertizează că vor trebui redirecționate fonduri din alte domenii.

”Aceste acțiuni înseamnă investiții semnificativ mai mari în apărare. Este necesară o discuție dură despre prioritățile bugetare. Dacă apărarea devine prioritară, alte lucruri vor avea importanță mai mică”, afirmă premierul Belgiei, Alexander de Croo.

NATO insistă ca UE să mențină o abordare complementară

Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat pentru menținerea de către Uniunea Europeană a unei abordări complementare în materie de apărare.

”Ceea ce nu este bine este duplicarea sau competiția. Salut eforturile complementare, dar, în mod evident, NATO este structura esențială în materie de apărare. Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO, nu poate fi o alternativă”, a afirmat Stoltenberg.

Propunerea Ursulei von der Leyen de creare a unui post de comisar european al Apărării a ridicat semne de întrebare privind dublarea funcțiilor Agenției Europene pentru Apărare (EDA), care coordonează proiectele militare comune și achizițiile de armament.

”Agenția Europeană a Apărării există deja, nu trebuie să așteptăm un an pentru a crea o nouă structură”, a comentat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Există o serie de semne de întrebare privind propunerea de înființare a postului de comisar european”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului german.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord al statelor UE pentru sancțiuni suplimentare contra RUSIEI /Ursula von der Leyen: ”Menținem presiunile intense asupra Kremlinului”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar