Oficiali guvernamentali din state membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai companiilor din domeniul apărării au criticat ambiția Comisiei Europene de centralizare a resurselor pentru susținerea industriei militare europene, punând sub semnul întrebării avantajele coordonării politice și modul în care ar fi gestionate resursele, potrivit cotidianului Financial Times.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care speră să obțină un nou mandat, a pledat pentru folosirea bugetului general al Uniunii Europene pentru subvenționarea producției de armament și garantarea achizițiilor de echipamente, evocând ideea numirii unui comisar responsabil pentru apărare.
Dar reprezentanți ai companiilor de profil și oficiali guvernamentali emit dubii asupra suplimentării atribuțiilor Comisiei Europene, în contextul în care strategia riscă să dubleze structuri existente și să redirecționeze fonduri spre companii care pot fi finanțate direct de guvernele statelor membre.
Armin Papperger, directorul grupului german Rheinmetall, este sceptic că Bruxellesul poate stimula producția de armament, ținând cont de procesul decizional lent.
”Am discutat despre o serie de lucruri în ultimii doi ani, dar nimeni nu a trecut la acțiuni. O inițiativă europeană are nevoie de bani. Dacă nu ai bani, nu poți fi coordonator”, a argumentat Armin Papperger, subliniind că se opune eforturilor de asumare a meritelor de către Bruxelles când în realitate facturile sunt suportate de Berlin și de alte capitale.
”Dacă bugetele sunt furnizate de diverse guverne naționale, din Germania, Olanda, Danemarca sau altele, atunci nu este o coordonare a Bruxellesului, este a Germaniei”, a subliniat Armin Papperger.
Statele membre UE au acceptat recent să contribuie la un fond de apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro. Însă unii lideri politici avertizează că vor trebui redirecționate fonduri din alte domenii.
”Aceste acțiuni înseamnă investiții semnificativ mai mari în apărare. Este necesară o discuție dură despre prioritățile bugetare. Dacă apărarea devine prioritară, alte lucruri vor avea importanță mai mică”, afirmă premierul Belgiei, Alexander de Croo.
Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat pentru menținerea de către Uniunea Europeană a unei abordări complementare în materie de apărare.
”Ceea ce nu este bine este duplicarea sau competiția. Salut eforturile complementare, dar, în mod evident, NATO este structura esențială în materie de apărare. Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO, nu poate fi o alternativă”, a afirmat Stoltenberg.
Propunerea Ursulei von der Leyen de creare a unui post de comisar european al Apărării a ridicat semne de întrebare privind dublarea funcțiilor Agenției Europene pentru Apărare (EDA), care coordonează proiectele militare comune și achizițiile de armament.
”Agenția Europeană a Apărării există deja, nu trebuie să așteptăm un an pentru a crea o nouă structură”, a comentat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
”Există o serie de semne de întrebare privind propunerea de înființare a postului de comisar european”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului german.
Foto: Profimedia
Citește și: