Autoritățile germane au depistat, în ultimii ani, sute de drone care au survolat unități militare de pe teritoriul Germaniei, în special baze în care sunt instruite trupele ucrainene, Guvernul de la Berlin fiind preocupat de presupuse activități de spionaj din partea Rusiei.
Numărul dronelor suspecte observate în apropierea bazelor militare germane a crescut exponențial în anul 2022. În 2021 fuseseră observate doar nouă drone suspecte, însă în 2022 au fost depistate 172 de aparate de zbor suspecte, iar anul trecut 446, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Ministerul Apărării de la Berlin a confirmat informațiile, subliniind că multe drone au fost observate în apropierea bazelor în care sunt instruiți militari ucraineni.
”Tot mai multe drone au fost semnalate în apropierea bazelor în care se derulează programele de pregătire a militarilor ucraineni”, a comunicat Ministerul german al Apărării.
Pe fondul riscurilor, tema a fost abordată în urmă cu câteva zile de oficiali din cadrul Biroului cancelarului Olaf Scholz, au declarat surse citate de posturile de televiziune WDR și NDR.
Guvernul de la Berlin suspectează că Rusia a intensificat activitățile de spionaj în Germania, în contextul sprijinului militar oferit de Occident Ucrainei pentru respingerea invaziei militare pe care Rusia a lansat-o în februarie 2022.
Serviciile secrete germane nu au reușit să confirme dacă dronele sunt utilizate de agenți ai Rusiei, dar există suspiciuni că aparatele ar avea rolul de identificare a telefoanelor militarilor ucraineni instruiți în baze din Germania. De asemenea, Moscova ar putea încerca să afle detalii despre programele de pregătire militară.
În acest context, Ministerul Apărării a anunțat achiziții de ”echipamente de apărare și securitate”, inclusiv a unor sisteme de bruiaj și doborâre a dronelor.
În cadrul noilor măsuri de protecție, a fost doborâtă o dronă suspectă, iar autoritățile germane încearcă să afle al cui era aparatul. De asemenea, Berlinul elaborează un nou concept pentru protejarea bazelor militare de activitățile de spionaj.
Foto: Profimedia
Citește și: