În Rusia lui Putin, FRICA face parte din viață: „Să ne asigurăm că moartea lui Alexei Navalnîi nu a fost în zadar, să nu lăsăm frica să ne paralizeze”

În Rusia lui Putin, FRICA face parte din viață: „Să ne asigurăm că moartea lui Alexei Navalnîi nu a fost în zadar, să nu lăsăm frica să ne paralizeze”
Alexei Navalnîi
Publicat: 22/02/2024, 09:05
Actualizat: 22/02/2024, 09:10

Dan Storyev – editor la OVD-Info, proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului, care vizează combaterea persecuției politice – notează, după moartea lui Alexei Navalnîi, că există o certitudine în Rusia condusă de președintele Vladimir Putin, frica.

Numai că, mai scrie Dan Storyev, această frică indusă de la Kremlin nu trebuie să fie paralizantă, ci trebuie să împingă „la acțiune”.

S-a plâns la moartea lui Navalnîi, punctează editorul OVD-Info, teama a fost „palpabilă”, iar cuvintele scriitorului Viktor Pelevin – „fiecare rus se pregătește în subconștient pentru închisoare pe viață” – sunt dureros de actuale.

„În Rusia, nici măcar un pașaport american nu oferă protecție”

În Rusia lui Vladimir Putin se află peste 1.000 de deținuți politici în spatele gratiilor, iar închisorile – avertizează Dan Storyev – sunt „instrumente de tortură”, sistem „moștenit din gulagurile staliniste”.

Ne este frică de poliție și de apeluri telefonice de la numere necunoscute. Ne este frică de vizitele nocturne ale agenților mascați. Ne este frică de bărbați care aleargă, dimineața, pe lângă noi. În cele din urmă, ne este frică de închisoare și de moarte din cauza statului  condus de Putin.

Tratamentul suferit de Navalnîi nu este neobișnuit. Prizonierii își ispășesc pedepsele într-un frig insuportabil, sunt aruncați la carceră, izolați, înfometați , bătuți  și violați .

Toți cei care se opun Kremlinului riscă să ajungă în acest sistem inuman. Nici măcar cei din afara Rusiei nu sunt în siguranță acum, când Kremlinul intensifică represiunea transnațională – iată exemplul activistului Lev Skoryakin, răpit în Kârgâzstan, sau al dezertorului militar rus Maxim Kuzminov, care ar fi fost  împușcat în Spania.

În Rusia, nici măcar un pașaport american nu oferă protecție, așa cum s-a văzut cu arestarea recentă a Kseniei Karelina, cu dublă cetățenie ruso-americană, care riscă până la 20 de ani de închisoare pentru o donație de 50 de dolari către o organizație de caritate ucraineană. Deci frica este întemeiată”, avertizează Dan Storyev într-o analiză publicată de The Moscow Times.

„Pentru mine, frica a fost un stimulent pentru a deveni mai inteligent și mai puternic”

Scriitorul american de science-fiction Frank Herbert (n.red. – autorul celebrei saga „Dune”)  a scris odată că frica este o ucigașă a minții, amintește Dan Storyev. Dar întotdeauna, continua acesta, „am considerat că acest lucru este greșit”.

Pentru mine, frica a fost un stimulent pentru a deveni mai inteligent și mai puternic. Fie că am fost la Minsk în 2020, la Moscova în 2021 sau la Izium în 2022, frica ne împinge pe mine și pe colegii mei să ne îmbunătățim securitatea operațională, să acționăm cu mai multă grijă și competență.

În mod similar, activiștii ruși folosesc frica pentru a-și construi tacticile și strategiile. Ei țin o valiză de urgență împachetată cu tot ce ar avea nevoie în primele zile de închisoare, pentru orice eventualitate.

Folosesc aplicații de mesagerie criptate și pseudonime. Recent, cei mai mulți ruși au ales metode de protest care au mai puține șanse să-i arunce în închisoare – trecând de la acțiuni de stradă în masă la tactici sustenabile, ascunse, cum ar fi sabotajul și graffiti-ul”, dezvăluie editorul OVD-Info.

„Nu vă fie frică”

Frica, este adevărat, poate „paraliza” pe cineva, de aici rezultând lipsa de acțiune. Pentru a produce o acțiune conștientă, insistă editorul OVD-Info, frica trebuie combinată cu speranța, cum ar fi speranța pentru o „Rusie frumoasă a viitorului”, pe care Navalnîi a cerut-o mereu.

Această speranță este opusul fricii, dar cele două sunt încă conectate. Mulți ruși ar defini frumoasa Rusia a viitorului ca fiind fundamental lipsită de frică, de frica de judecători corupți, de ofițerii de poliție beți și de statul polițienesc mereu prezent.

Speranța poate fi un lucru frumos, dar speranța pentru o Rusie liberă a crescut în cele mai sumbre condiții. Soarta lui Navalnîi este o dovadă a acestui lucru. Ultimul videoclip cunoscut al politicianului asasinat îl face să glumească, batjocorindu-l pe judecător. Mesajele sale din închisoare erau pline de sarcasm și referințe la cultura pop.

Optimismul lui Navalnîi l-a purtat prin necazurile absurde și îngrozitoare pe care Kremlinul le-a dezlănțuit împotriva lui. Iar unul dintre mesajele cheie ale lui Navalny a fost «nu vă fie frică».

Dar dacă ne este frică? Cu siguranță ar trebui să ne fie. Dacă ești în Rusia, ar trebui să fii îngrozit. Dacă ești în străinătate, și tu ar trebui să fii îngrijorat. Regimul militar nuclear al lui Putin a răpit și ucis dizidenți dincolo de granițele Rusiei. Duce un război la porțile Europei și devine din ce în ce mai îndrăzneț. În curând, Putin va fi uns, din nou, conducător al Rusiei, după ce și-a ucis principalul adversar politic”, încheie Dan Storyev.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

POLITICO: Opoziția din Rusia a murit odată cu Navalnîi / Protestele reduse, într-o țară cu 143 de milioane de locuitori, nu echivalează cu o TREZIRE

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?