Odată cu trecerea timpului, tot mai mulți dintre noi suntem îngrijorați de faptul că îmbătrânim tot mai repede și adesea nu apucăm să ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus. Totuși, o nouă cercetare efectuată de oamenii de știință olandezi o nouă perspectivă asupra vârstei maxime până la care un om poate trăi.
Un studiu realizat de statisticienii de la Universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam, care au examinat datele a peste 75.000 de decese din Țările de Jos în ultimii 30 de ani până în 2017, a oferit câteva răspunsuri interesante.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, cercetătorii nu s-au concentrat pe speranța de viață medie, ci pe limita superioară a vieții umane. Aceștia au determinat că vârsta maximă până la care un individ ar putea trăi este de peste 90 de ani, cu mențiunea că acest lucru nu înseamnă că nimeni nu poate depăși această limită.
Studiul sugerează că este puțin probabil ca cineva să trăiască peste 115 ani, iar diferențele de gen au fost, de asemenea, evidente, femeile având tendința de a trăi ceva mai mult decât bărbații.
Profesorul John Einmahl, unul dintre coordonatorii studiului, a subliniat că, deși speranța de viață medie a crescut, plafonul maxim al vârstei nu s-a schimbat semnificativ în ultimii 30 de ani, potrivit Jurnalul.ro.
Cu toate acestea, există întotdeauna excepții de la normă. Recordurile de longevitate includ cazul lui Jiroemon Kimura, un japonez care a trăit până la 116 ani, și sora André din Franța, care a murit la vârsta de 118 ani.
Cel mai longeviv român a fost Dumitru Comănescu, documentat în mod oficial a fost Dumitru Comănescu care a trăit 111 ani și 219 de zile.
De asemenea, există și alte persoane care ar fi depășit acest record cum ar fi Măria Epure, o femeie din Alba, care ar fi murit la vârsta de 120 de ani, însă există rezerve cu privire la acuratețea datelor, chiar dacă reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale au făcut public un document care pare să ateste acest lucru, potrivt Alba24.ro.