RĂZBOI în Ucraina, ziua 730: 3 morți și 8 răniți după val de atacuri rusești cu drone la Odesa și Dnipro

RĂZBOI în Ucraina, ziua 730: 3 morți și 8 răniți după val de atacuri rusești cu drone la Odesa și Dnipro
Război în Ucraina ziua 730 - Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 23/02/2024, 08:42
Actualizat: 23/02/2024, 09:52

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 23 februarie 2024, în ziua cu numărul 730. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Trei morți și 8 răniți după val de atacuri rusești cu drone la Odesa și Dnipro

Trupele ruse au lansat un val de atacuri cu done asupra Odesei. 31 de drone Shahed au zburat deasupra Ucrainei, iar forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare 23. Din pacate, unele dintre drone au lovit o clădire industrială ucigând 3 persoane.

Salvatorii au ajus de urgență la locul atacului și au descoperit cadavrele a trei persoane sub dărâmăturile unei clădiri industriale, unde s-a prăbușit o dronă de atac rusă doborâtă, potrivit unui raport al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei transmis prin Telegram.

Inițial, s-a raportat că o persoană a pierit în atac.

„Corpurile a încă două persoane au fost găsite printre dărâmături. Bilanțul total al morților în urma atacului inamic se ridică la 3”, se arată în raport.

Forțele de apărare au anunțat încheierea operațiunilor de căutare la fața locului.

Oleg Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa, a confirmat creșterea numărului de victime.

„Trei persoane și-au pierdut viața în urma atacului inamic. Eforturile de căutare au încetat. Sincerele mele condoleanțe familiilor și prietenilor lor”, a scris el prin Telegram.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a publicat fotografii și videoclipuri de la locul atacului rusesc.

La Dnipro, opt persoane au fost rănite după ce o dronă Shahed a lovit o clădire înaltă, după cum a anunțat Serhiy Lysak, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

„Dintre cele opt victime, două rămân spitalizate în stare moderată”, a raportat el, adăugând că celelalte primesc tratament ambulatoriu.

Rapoartele anterioare indicau patru victime. Operațiunile de urgență și de salvare sunt în curs de desfășurare la fața locului, potrivit KievPost.com.

UPDATE 2: Joe Biden, întâlnire discretă cu familia lui Aleksei Navalnîi la San Francisco: „Sincerele mele condoleanţe”. Ce promisiune a făcut liderul de la Casa Albă?

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi, într-o întâlnire departe de ochii presei, la San Francisco, cu văduva Yulia și fiica Dasha ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare. Casa Albă a anunțat această întâlnire într-un comunicat de presă citat de France Presse.

În cadrul întâlnirii, Joe Biden și-a exprimat sincerele condoleanțe familiei Navalnîi și a transmis admirația sa pentru curajul extraordinar al opozantului rus, precum și pentru lupta acestuia împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică.

Dasha Navalnîi, studentă la Universitatea Stanford din California, a fost prezentă la întâlnire.

Președintele american a asigurat că activitatea lui Aleksei Navalnîi va continua prin intermediul celor care îl plâng și luptă pentru libertate, democrație și drepturile omului, atât în Rusia, cât și în întreaga lume.

Joe Biden a repetat că SUA vor anunţa vineri noi sancţiuni „majore” împotriva Rusiei ca răspuns la decesul opozantului rus, dar şi pentru a marca doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Mama lui Aleksei Navalnîi „trebuie să poată recupera cadavrul fiului său şi să îi aducă tributul corespunzător”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Ruşii trebuie să îi dea înapoi fiul”, a insistat John Kirby.

Potrivit administraţiei penitenciarelor ruse, Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară nr. 3 din oraşul Harp, închisoare de înaltă securitate în care era deţinut de la sfârşitul anului 2023 şi unde ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani la ordinul Kremlinului pentru preupuse fapte de „extremism”.

După ce a supravieţuit în mod miraculos unei otrăviri în august 2020 şi apoi a fost tratat în Germania, Aleksei Navalnîi, devenit popular datorită investigaţiilor sale asupra corupţiei guvernamentale, a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021.

A fost imediat arestat şi condamnat succesiv la pedepse din ce în ce mai dure, în condiţii de detenţie din ce în ce mai grele, şi a fost adesea închis în frigul unei celule de izolare, potrivit AFP.

UPDATE 1: Ambasadorul Ucrainei în România avertizează: „Nu ne putem permite această oboseală de război”

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a subliniat importanța menținerii susținerii internaționale pentru Ucraina în fața agresiunii Rusiei, respingând ideea de „oboseală de război”.

„Ne apropiem acum de împlinirea a doi ani de război, vedem că acest conflict continuă și e la fel de ucigaș ca la început. Din acest motiv e necesar să fim complet conștienți că nu ne putem permite această „oboseală de război”. Această idee cred că poate face parte din operațiunile informaționale ale Rusiei”, spune Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România.

Prokopchuk a evidențiat, de asemenea, necesitatea de echipamente militare moderne pentru forțele ucrainene, detalii despre prioritățile acestora fiind prezentate într-o discuție cu presa.

Forțele ucrainene au nevoie urgentă de echipamente militare moderne, în special în domeniul apărării antiaeriene.

„Între priorități cea mai mare este apărarea aeriană pentru că e absolut necesar să ne putem apăra de rachetele și dronele și atacurile aeriene lansate de ruși. Forțele ucrainene au arătat [că pot obține] rezultate remarcabile. În ultima săptămână au reușit să doboare șapte avioane de vânătoare rusești”, a spus ambasadorul ucrainean.

Printre prioritățile Ucrainei se numără obținerea de avioane de vânătoare F-16 și muniție de artilerie, însoțite de elemente de război electronic, vehicule blindate și drone.

Ambasadorul a subliniat importanța utilizării echipamentelor moderne pentru a face față avantajului numeric al armamentului de sorginte sovietică folosit de Rusia. În plus, el a evidențiat eficacitatea demonstrată de sistemele moderne de apărare în fața atacurilor rusești asupra Kievului, subliniind nevoia de extindere a acestor capacități pe întreg teritoriul Ucrainei.

Pentru a întrerupe liniile de aprovizionare și a perturba operațiunile rusești, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme avansate de apărare antiaeriană și rachete cu rază lungă acțiune.

Ambasadorul Prokopchuk a precizat că obținerea acestor echipamente moderne reprezintă o necesitate vitală pentru continuarea luptei și apărarea țării împotriva agresiunii rusești.

„Avem nevoie de mai multe sisteme antiaeriene avansate, avem nevoie de mai multe rachete cu rază lungă. E absolut necesar să pătrundem mai adânc în zonele ocupate de Rusia, să înterupem liniile de aprovizionare, să perturbăm centrele lor de comandă”, a spus Prokopchuk, potrivit Hotnews.ro.

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Vizează peste 500 de entități legate de „mașina de război” a lui Putin

Departamentul Apărării al Statelor Unite va anunța vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza peste 500 de entități legate de „susținătorii săi și mașina sa de război”. Acestea sunt cele mai ample sancțiuni de la începutul invaziei Ucrainei de către Putin, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării.

Sancțiunile vor fi luate atât de Departamentul Trezoreriei, cât și de Departamentul de Stat, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt. Aceste măsuri vin în contextul anunțului anterior al Casei Albe referitor la sancțiuni „majore” împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi și pentru a marca doi ani de la începutul invaziei Ucrainei.

În plus, Statele Unite pregătesc și „sancțiuni suplimentare” împotriva Iranului din cauza sprijinului Teheranului pentru ofensiva militară rusă în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe. John Kirby a subliniat că, deși nu există confirmări ale livrărilor de rachete din Iran către Rusia, SUA estimează că Teheranul are intenția de a face astfel de livrări. În cazul în care aceste livrări se confirmă, „răspunsul comunității internaționale va fi rapid și sever”, a avertizat Kirby.

Kirby a subliniat și îngrijorările SUA cu privire la sprijinul oferit de companiile chineze industriei ruse de apărare, în timp ce au criticat Camera Reprezentanților pentru lipsa de acțiune în sprijinul Ucrainei, potrivit Agerpres.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar