Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a vorbit joi seara – în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” despre „asaltul” asupra Primăriei Capitalei”, urmărind axa Nicușor Dan- Gabriela Firea- Sebastian Burduja. Așadar, care sunt scenariile la Capitală, în cazul candidaturilor unice sau separate pentru cele două partide din coaliție PSD și PNL? Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Ion Cristoiu susține că, în cazul scenariului candidaturilor unice, PNL-iștii din București îl vor vota pe Nicușor Dan și nu pe Gabi Firea.
Interlocutorul lui Marius Tucă îl vede câștigător pe actualul edil și în cazul în care cele două partude decis să aibă candidat separat.
„Avem scenariul candidaturilor unice (n.r. – candidaturi Primăria Capitalei). Vedeți vreun PNL-ist votând-o pe Gabi Firea? Poți să dai câte indicații vrei! Pnl-iștii din București îl vor vota pe Nicușor Dan. Nu o vor vota în veci pe Gabi Firea! Dacă este candidat unic, ce putere din PNL va obliga pe PNL s-o voteze pe Firea?
Avem posibilitatea ca cele două partide să aibă candidat separat. În același moment, câștigă al treilea, Nicușor Dan, pentru că cele două electorate se vor mânca unul pe altul. Adică, PNL va lua o parte din electorat, PSD-ul o parte și Nicușor Dan va lua restul.”
Întrebat de jurnalistul Marius Tucă ce loc și-a rezevat Marcel Ciolacu în acest calendar al alegerilor, Ion Cristoiu a vehiculat un scenariu simplu: Nicolae Ciucă – președintele României, Marcel Ciolacu -premier.
„Nu este niciun extremism (n.r – pretextul acestei coaliții.) Este ca și pericolul cu rușii. Ăsta este un pretext ca să poată fi uniți. Ei își propun să fie pe primul loc. Că vor avea 40%… Nu are cum să fie AUR înaintea lor. Marea problemă a europarlamentarelor este impactul de imagine, în rest nimic. Din experiența de până acum, toți cei care se duc la Bruxelles se dizolvă în birocrația de acolo”, a explicat Ion Cristoiu.
Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, susțin că nu au luat încă o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei şi nu au ajuns să discute în detaliu pe marginea acestui subiect.
De asemenea, Ciolacu a spus că „în următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cela mai bune.”
Aceștia au evitat răspunsul la întrebarea cine are cele mai multe șanse să fie desemnat candidat dintre Gabriela Firea (PSD) și liberalul Sebastian Burduja. „Amândoi. 50% fiecare”, a răspuns zâmbind Ciolacu.
În privința unei modificări a Codului Administrativ pentru a susține ambițiile politice ale Coaliției, Ciucă spune că actualii primari în funcție trebuie să-și ducă mandatul până la capăt. „E nevoie de o corelare”, a apus el.
Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024.
Chiar dacă Nicolae Ciucă avea mandat de la PNL doar pentru comasarea localelor cu europarlamentarele și liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, Marcel Ciolacu a anunțat și devansarea prezidențialelor care ar urma să aibă loc în septembrie.
Ciucă a explicat că a discutat această variantă cu Ciolacu și va merge și în fața liberalilor să ceară un vot.
În privința unei alianțe și după europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL pentru prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au spus că aceste decizii se vor lua abia după alegerile europarlamentare.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au spus că deciziile luate au avut la bază interesul românilor, nu interesul celor două partide.
„Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate.(…) În această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice”, a spus liderul PNL.
„Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic. O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. (…) Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație”, a declarat și liderul PSD.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au evitat să răspundă clar despre un prezidențiabil comun în septembrie, susținând că o discuție după cum se vor poziționa cele două partide se va lua după alegerile europarlamentare și locale.
„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a spus Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI: