Atunci când ne este poftă de un desert rapid, mulți dintre noi alegem să facem clătite, mai ales pentru că acestea se prepară ușor și sunt gata imediat.
Există, însă, unele trucuri la care putem apela pentru a obține clătitele perfecte, iar unul dintre ele este dezvăluit de către medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Ei bine, potrivit acesteia, secretul unor clătite perfecte stă în aluat, mai exact în perioada în care îl lăsăm să se odihnească.
Aceasta pentru că amidonul și glutenul din făină au nevoie de timp pentru a absorbi lichidul, astfel încât să obținem o textură omogenă și cremoasă, arată EVZ. Astfel, este esențial să… avem puțină răbdare atunci când le preparăm.
„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența. Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic spune că timpul necesar pentru a obține un aluat cât mai bun diferă în funcție de ingredientele pe care le folosim.
„Cat timp lăsăm aluatul la odihnit? Depinde de ingredientele pe care le folosim: -pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min- o oră -pentru făina integrală odihnă 2 ore -pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider! Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged”, a mai explicat nutriționista.