Judeţul preferat de români, în defavoarea Capitalei pe piața imobiliară: Tranzacţiile rezidenţiale au CRESCUT cu 6% în anul precedent

Judeţul preferat de români, în defavoarea Capitalei pe piața imobiliară: Tranzacţiile rezidenţiale au CRESCUT cu 6% în anul precedent
Publicat: 26/02/2024, 18:01

Casele și apartamentele în județul Ilfov sunt mai căutate de români decât cele din București. Tranzacţiile imobiliare din localitățile limitrofe ale capitalei au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul anterior, în vreme ce, în Bucureşti, numărul a scăzut cu 17% în aceeaşi perioadă, așa cum indică un studiu al companiei imobiliare iO Partners.

Dacă în 2023 tranzacţiile imobiliare au scăzut în Bucureşti de la aproximativ 35.000, la doar 29.000 de vânzări, în localitățile din județul Ilfov, tranzacțiile au crescut la aproximativ 6.800 de unități, față de 6.400 în anul precedent. Autorii studiului susțin că acesta poate fi începutul unei tendinţe de reorientare a preferinţelor cumpărătorilor către Ilfov, în detrimentul Bucureştiului.

„Mulţi cumpărători aleg în continuare Bucureştiul pentru diversitatea serviciilor şi apropierea de locul de muncă, dar există şi mulţi care optează pentru locuinţe situate în localităţi din judeţul Ilfov. Potrivit analizei iO Partners, principala motivaţie este reprezentată de preţurile locuinţelor, care sunt cu aproximativ 20-25% mai mici faţă de Bucureşti, comparând cartiere din Capitală, amplasate la graniţa cu judeţul Ilfov, de exemplu cartierul Aviaţiei vs. Pipera-Nord sau cartierul Berceni vs. Popeşti-Leordeni”, susţin specialiştii companiei de imobiliare, potrivit Agerpres.

Creșterea investițiilor în infrastructura de transport favorizează judeţul Ilfov

În același timp, dezvoltarea infrastructurii de transport avantajează localitățile din Ilfov în raport cu Bucureştiul. Lucrările aferente șoselei de centură A0, precum construirea pasajelor peste centura actuală (ex. Domneşti, Olteniţei, Berceni), sau extinderea metroului spre comuna Berceni şi oraşul Otopeni scurtează timpul de cășătorie între Bucureşti şi localitățile limitrofe.

„Populaţia Bucureştiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 şi 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populaţia judeţului Ilfov a crescut în acelaşi interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu 154.000 de locuitori, aproape compensând scăderea din Bucureşti. Dacă raportăm numărul de locuinţe tranzacţionate la mia de locuitori, în Bucureşti acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacţii la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov, acelaşi indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, declară Andreea Hamza, senior director Living iO Partners.

În București există foarte multe clădiri vechi, a căror renovare este dificilă

În București există foarte multe clădiri vechi, a căror renovare, consolidare sau înlocuire este dificilă și foarte costisitoare, iar procesul de autorizare a lucrărilor este unul foarte greoi. Numărul locuinţelor nou livrate în Bucureşti a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii ani, de la peste 12.000 de locuinţe în 2021, la aproximativ 10.000 în 2022 şi 8.000 în 2023. Pe de altă parte, în Ilfov, livrările de locuinţe au atins un vârf de 8.000 de locuinţe atât în 2022, cât şi în 2023.

Localitățile din judeţul Ilfov au un potenţial foarte ridicat de dezvoltare datorită finalizării autostrăzii de centură A0 și a celorlalte lucrări de infrastructură, spune analiza. Investițiile foarte semnificative vor spori atractivitatea pentru dezvoltarea imobiliară a terenurilor situate între noua arteră şi vechea şosea de centură, o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 350 km, cu aproximativ 50% mai mare decât a capitalei. În această zonă în prezent subdezvoltată, s-ar putea construi parcuri de retail și industriale, ansambluri rezidenţiale, parcuri de retail şi centre de agrement.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...