Klaus Iohannis a precizat că participă la reuniunea de lucru găzduită la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru a consolida mai mult sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal. Şeful statului a precizat că România își reafirmă unitatea și determinarea, prin susţinerea Ucrainei, protejându-ne astfel deminitatea și libertatea.
Reamintim că România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței. Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.
Reuniunea de nivel înalt este organizată de către şeful de stat francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, iar discuţiile vor viza evoluţia războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, implicaţiile acestuia asupra securităţii europene şi euroatlantice, precum şi identificarea opţiunilor pentru intensificarea asistenţei pentru Ucraina.
„La Paris, pentru reuniunea de lucru găzduită de preşedintele Emmanuel Macron pentru a consolida mai mult sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, la doi ani de când Rusia a început acest război ilegal. Reafirmăm din nou unitatea şi determinarea noastră. Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”, a scris Klaus Iohannis, luni pe reţeaua X, fostă Twitter.
În aprilie 2023, numele președintelui apărea pe o listă mai amplă de posibili succesori ai lui Jens Stoltenberg, la șefia NATO. Ghinion! Stoltenberg a fost rugat să mai stea un an, deși îl aștepta funcția de Guvernator al Băncii Centrale din Norvegia.
Acum, premierul olandez Mark Rutte este singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru funcția de secretar general, dar, conform regulilor, trebuie să obțină sprijinul tuturor pentru a deveni șef al alianței.
Viitorul șef al NATO îl va înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce alianța din 2014.
Pentru Iohannis a urmat apoi un scenariu intens vehiculat în România despre o posibilă plecare a lui Iohannis la Consiliul European, în contextul în care Michel își anunțase retragerea timpurie.
Pentru președintele României s-a spulberat și acest vis, deoarece Charles Michel – președinte în exercițiu al Consiliului European – a decis retragerea din cursa pentru scrutinul europarlamentar.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat candidatura la cel de al doilea mandat, devenind astfel principalul candidat al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta la viitoarele alegeri europene din iunie.
Von der Leyen a făcut anunțul luni, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă la un eveniment organizat de partidul ei de centru-dreapta, Uniunea Creștin Democrată (CDU).
„Am candidat în 2019 pentru că cred cu fermitate în Europa. Europa este acasă pentru mine, la fel cum este Saxonia Inferioară. Și când am fost întrebată dacă-mi pot închipui că aș putea deveni președinte al Comisiei Europene, am spus imediat instinctiv «da». Astăzi, cinci ani mai târziu, iau această decizie cât se poate de conștientă”, a spus declarat șefa Executivului comunitar.
Fost ministru german al apărării, Ursula von der Leyen a jucat un rol esențial în acordarea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina. Pentru a-și afirma susținerea, ea a făcut numeroase călătorii în Ucraina. Tot în timpul mandatului ei, liderii UE au decis să deschidă discuțiile de aderare cu Kievul, anul trecut, chiar la recomandarea Comisiei Europene.
Von der Leyen va trebui să fie nominalizată oficial de partidul său la congresul PPE, care va avea loc la București în zilele de 6 și 7 martie.
Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea
CITIȚI ȘI: