BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro

BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro
Publicat: 27/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, notând că sistemul financiar al zonei euro este ”fragmentat” și că națiunile europene au acumulat un volum mare al datoriilor.

”Banca Centrală Europeană trebuie să facă față unor probleme mai dificile decât Fed”, a afirmat Yannis Stournaras, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Greciei a atras atenția că sistemul financiar, inclusiv bancar, al zonei euro este ”fragmentat”, spre deosebire de cel din Statele Unite. De asemenea, Yannis Stournaras a notat că zona euro încă resimte efectele crizei datoriilor suverane.

În privința politicii monetare, Yannis Stournaras a pledat pentru reduceri graduale ale dobânzii de referință, cu 0,25%, recomandând începerea scăderii costurilor de creditare cel târziu în iunie.

”Acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de realism, este necesară o abordare graduală”, a subliniat Yannis Stournaras.

Cei mai mulți oficiali din cadrul BCE cred că relaxarea politicii monetare va începe în iunie, în așteptarea datelor privind salariile și a stabilizării inflației în jurul valorii de 2,0%.

”Trebuie să existe progrese substanțiale în reducerea inflației din zona euro. Valoarea optimă probabil va fi atinsă în toamnă. Iar aceste progrese au fost atinse fără intrarea în recesiune, fără instabilitate financiară”, a subliniat Yannis Stournaras.

Christine Lagarde: Procesul de stabilizare a inflației continuă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, a declarat săptămâna trecută Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat vineri că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat, subliniind că, deși nucleul inflației este în scădere, fluctuațiile prețurilor în sectorul serviciilor sunt ” persistente”.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Câți bani cere o clujeancă pe închirierea unui spațiu nemobilat pentru UNTOLD. Are doar toaletă...
Doctorița Marina Gavrilă, ucisă în doar 30 de secunde! Prima reacție a individului
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Doliu în muzica românescă. A murit un mare interpret
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Reacția lui Mihai Bendeac după moartea lui Andrei Versace. Actorul, intens criticat pentru gestul său:...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text