Președintele Parlamentului Moldovei, cu o zi înaintea Congresului Deputaților din Transnistria: „Vor ISTERIZAREA societății, eveniment propagandistic”

Președintele Parlamentului Moldovei, cu o zi înaintea Congresului Deputaților din Transnistria: „Vor ISTERIZAREA societății, eveniment propagandistic”
gor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
Publicat: 27/02/2024, 08:49
Actualizat: 27/02/2024, 08:51

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a declarat, în contextul așa-zisului Congres al Deputaților de la Tiraspol, care s eva desfășura miercuri, 28 februarie, că nu există riscul unei escaladări a situației în Transnistria. Totuși, acesta a avertizat că separatiștii pro-ruși și Kremlinul doresc „isterizarea societății”.

De câteva zile, informații tulburătoare au apărut în mass-media, vehiculându-se ideea că separatiștii transnistreni vor solicita „alipirea” la Federația Rusă a Transnistriei.

În contextul regional tensionat, Vladimir Putin ar urma să țină un discurs în care să considere „legitimă” o astfel de solicitare, dar Igor Grosu dă asigurări că un astfel de scenariu e mai mult o „temă propagandistică” lansată chiar de separatiștii din Transnistria și de Moscova, iar pericolul „destabilizării” Republicii Moldova nu există.

Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent. Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”, a declarat Igor Grosu, potrivit stiripesurse.md.

„Chemăm oamenii la calm”

Igor Grosu a făcut un apel și a solicitat oamenilor să-și păstreze calmul, dar a transmis și un mesaj pentru „cei din stânga Nistrului”.

Legile Republicii Moldova trebuie respectate, a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a mai declarat președintele Parlamentuluii Republicii Moldova.

„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova”

Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că mass-media din Rusia lui Vladimir Putin îi încurajează și sprijină, constant, pe separatiștii pro-ruși din Transnistria, iar aceștia au ieșit „la atac” în ultima perioadă.

„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare”a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) la începutul lunii ianuarie a anului 2024.

Conflictul din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, iar din ce în ce mai mulți analiști și strategi militari sunt de părere că Rusia lui Putin vizează și alte „ținte”, în perspectivă, una dintre acestea fiind Republica Moldova.

Deocamdată, însă, se fac auzite doar vocile separatiștilor pro-ruși din Transnistria, iar Vadim Krasnoselsky, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de Rusia, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei „amenință Transnistria”. (alte detalii poti fi citite AICI)


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...