Guvernul Franței a nuanțat, marți, afirmațiile președintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii trupelor occidentale în Ucraina, pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse, Parisul argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari.
În contextul agresivității Rusiei, Occidentul trebuie să aibă în vedere ”noi acțiuni pentru susținerea Ucrainei”, a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez de Externe, în cursul audierilor în Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului.
Stéphane Séjourné a evocat posibilitatea unor operațiuni ”pe teritoriul ucrainean” pentru deminare, pentru contracararea atacurilor cibernetice sau ”pentru susținerea producției de armament”.
”Unele dintre aceste acțiuni ar putea necesita prezență pe teritoriul ucrainean fără depășirea limitei beligeranței”, a subliniat Stéphane Séjourné, citat de publicațiile Le Parisien și Le Figaro.
Guvernul de la Paris încearcă astfel să nuanțeze afirmațiile președintelui Emmanuel Macron, care au generat controverse și au fost contrazise de principalii aliați din NATO.
Emmanuel Macron a afirmat, luni seară, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în această seară în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.
Germania, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia și Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței.
”Este destul de clar că niciun militar german nu va fi trimis pe teren în Ucraina. Eu mențin poziția. Nu există nicio modificare a poziției țării noastre și nu există nicio structură militară a țării noastre implicată în acest război”, a reacționat cancelarul Olaf Scholz.
Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că se află deja în Ucraina ”un număr mic de militari britanici”, ”cu rol de formare medicală”. ”Nu intenționăm să trimitem trupe”, a subliniat Sunak.
”Alianța Nord-Atlantică nu are niciun plan de a trimite trupe în Ucraina. NATO și statele membre oferă sprijin militar fără precedent Ucrainei. Am făcut acest lucru din 2014 și am trecut la o viteză superioară după invazia rusă. Dar nu există niciun plan de trimitere a trupelor combatante NATO în Ucraina”, a declarat, la rândul său, secretarul general Jens Stoltenberg.
Opoziția din Franța a contestat vehement afirmațiile lui Emmanuel Macron, avertizând asupra riscurilor izbucnirii unui conflict militar direct cu Rusia.
”Trimiterea de trupe în Ucraina ar fi o nebunie. Am deveni parte beligerantă”, a reacționat Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii Franța Nesupusă (stânga), citat de cotidianul Le Figaro.
”Nu știu dacă cineva își dă seama de gravitatea unor asemenea declarații. Emmanuel Macron se joacă de-a liderul războiului, dar vorbește cu nepăsare de viețile copiilor noștri. Este vorba despre pacea sau despre războiul din țara noastră”, a reacționat Marine Le Pen, fost candidat la președinție și unul dintre liderii formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN).
Administrația Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care state membre NATO trimit trupe în Ucraina, există riscul unui conflict direct.
”Trimiterea de trupe în Ucraina nu ar fi în interesul Occidentului. Nu este deloc în interesul lor, trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a atras atenția Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Citește și: