Un ofițer anti-doping „o urechează” pe HALEP: „La câți bani are… trebuia să verifice. Cine face treaba asta, face pe riscul său! TAS-ul nu iartă”

Un ofițer anti-doping o urechează pe HALEP: La câți bani are... trebuia să verifice. Cine face treaba asta, face pe riscul său! TAS-ul nu iartă
Publicat: 28/02/2024, 09:57
Actualizat: 28/02/2024, 09:59

Înaintea verdictului Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), Sorin Văleanu, un ofițer experimentat de control anti-doping, vine cu o veste dezamăgitoare pentru Simona Halep, explicând greșelile comise de fostul număr unu mondial în ceea ce privește suplimentul contaminat cu roxadustat, care i-a distrus cariera sportivă.

Văleanu, cu o vastă experiență în domeniu, a lucrat cu 30 de federații internaționale și a efectuat peste 12.000 de controale anti-doping la campionate mondiale și europene, plus alte 6.000 în afara competițiilor.

În cadrul emisiunii „De vorbă cu Diaspora” de la Radio Gold FM, Văleanu a oferit detalii esențiale despre cazul Halep.

Întrebat despre scuzele lui Halep, care a atribuit responsabilitatea lui Patrick Mouratoglou pentru suplimentul contaminat, Văleanu a declarat că alibiul sportivei nu este în totalitate valid. Acesta a subliniat că era responsabilitatea sportivei să testeze suplimentul înainte de a-l consuma.

„Este foarte simplu de răspuns la întrebarea aceasta. Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme”, a declarat Sorin Văleanu, potrivit Prosport.ro.

Ofițerul anti-doping a explicat că sportivii primesc liste aprobate de suplimente alimentare de la federație și că, dacă aleg să ia altceva, o fac pe riscul lor.

„Dacă un sportiv se decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD, atunci o face pe riscul lui! Dacă într-adevăr un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele.

Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l! Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui este vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit.

Multe suplimente sunt foarte bune, dar nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul. Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping. Pe cutie nu scrie niciodată. Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi.

Nu este voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat. Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă într-adevăr sportivul crede că acel cineva este de vină, este problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă. Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante”, a explicat Sorin Văleanu.

Motivul pentru care TAS-ul ar putea să nu o ierte pe Simona Halep

Văleanu a subliniat că sportivii care recunosc din start încălcarea regulilor primesc, de obicei, pedepse mai mici. El a sugerat că Halep ar fi primit o suspendare redusă dacă ar fi colaborat cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) de la începutul investigației.

De obicei se întâmplă în felul următor. Un sportiv care este prins cu doping spune: ‘Eu n-am luat niciodată nimic!’. În momentul ăla este întrebat dacă se deschide și proba B: dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă.

Dacă sportivul spune: ‘Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!’, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său este doping. Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: ‘Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău’, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”, a mai declarat Sorin Văleanu.

Halep dă în judecată firma care a produs suplimentul contaminat

Simona Halep s-a hotărât să dea în judecată firma canadiană care a produs suplimentul nutritiv contaminat. În opinia româncei, canadienii se fac vinovați de suspendarea pe patru ani pentru dopaj.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la US Open 2022 cu Roxadustat, un medicament folosit în special de persoanele cu anemie, dar aflat pe lista celor interzise în sport.

Roxadustat este un medicament pus pe lista neagră de Agenţia Mondială Antidoping deoarece poate creşte hemoglobina şi producţia de celule roşii din sânge, sporind rezistenţa sportivilor.

La 32 de ani, Halep admite că a folosit suplimente Schinoussa în timpul turneului de la Flushing Meadows, dar spune că medicamentul Keto MCT, pe care l-a luat, a fost contaminat cu Roxadustat, iar acest detaliu nu era dezvăluit pe etichetă.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură