Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reiterat, miercuri seară, că nu va trimite militari în Ucraina și a dat asigurări că statele membre NATO nu vor să ajungă la război cu Rusia, însă a pledat pentru intensificarea sprijinului militar acordat Kievului pentru respingerea invaziei ruse.
”Rusia continuă agresiunea brutală contra Ucrainei. În acest context, în țară și în Europa se discută în mod justificat despre ce trebuie făcut. Vreau să transmit clar două lucruri: în primul rând, împreună cu partenerii și aliații noștri intensificăm sprijinul pentru Ucraina, în contextul agresiunii. Forțele armate ucrainene au nevoie urgentă de muniție și de arme suplimentare, în special pentru apărarea antiaeriană. În acest sens, în ultimele săptămâni, am purtat discuții intense cu partenerii despre acest lucru, iar mulți au înțeles”, a afirmat Olaf Scholz.
Liderul de la Berlin a dat asigurări că nu va trimite militari în Ucraina, respingând încă o dată opțiunea propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron.
”NATO nu este și nu va deveni parte beligerantă. Acest lucru rămâne valabil. Nu vrem ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să se transforme într-un război între Rusia și NATO. Asupra acestui lucru suntem de acord cu toți aliații. Iar acest lucru înseamnă și că Germania nu va fi parte beligerantă. Vreau să transmit clar: în calitatea de cancelar, forțele noastre armate nu vor trimite niciun militar în Ucraina”, a subliniat Olaf Scholz.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în această seară în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron luni seară.
Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Slovacia și Suedia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari.
Marți, Olaf Scholz s-a disociat clar de poziția lui Emmanuel Macron. ”Este destul de clar că niciun militar german nu va fi trimis pe teren în Ucraina. Eu mențin poziția. Nu există nicio modificare a poziției țării noastre și nu există nicio structură militară a țării noastre implicată în acest război”, a afirmat Scholz.
Guvernul Letoniei a semnalat că nu exclude total posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, în cadrul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.
”Letonia continuă să analizeze posibilitățile de intensificare a sprijinului pentru Ucraina. În cazul în care statele membre NATO ajung la un acord în privința trimiterii de trupe în Ucraina, Letonia ar participa la misiune”, a comunicat miercuri Ministerul Apărării de la Riga.
Administrația SUA a respins sugestiile președintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.
”Președintele Biden a transmis clar că Statele Unite nu vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina”, a declarat marți Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.
Rusia a avertizat că, în cazul în care state membre NATO trimit trupe în Ucraina, există riscul unui conflict direct.
”Trimiterea de trupe în Ucraina nu ar fi în interesul Occidentului. Nu este deloc în interesul lor, trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a afirmat marți Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și: