Într-o lume în care falsificarea alimentelor devine o amenințare tot mai serioasă, multe alimente consumate de români se numără printre cele mai frecvent contrafăcute din lume.
Autoritățile din domeniul siguranței alimentare sunt în alertă constantă, încercând să combată practicile frauduloase care afectează nu doar calitatea produselor, ci și sănătatea consumatorilor.
Potrivit datelor furnizate de „Food Fraud Database”, aproximativ 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt susceptibile de a fi contrafăcute, cu anumite alimente recurente pe lista neagră a falsificărilor.
Unii producători, aleg să ignore total calitatea alimentelor și le alterază cu diferite substanțe chimice. Unii ajung să amestece argila, pietricelele, pietrele, nisipul și așchii de marmură în cereale, leguminoase și alte culturi pentru a crește artificial greutatea produselor.
Practici precum diluarea uleiului de măsline extravirgin cu uleiuri vegetale mai ieftine, adăugarea de siropuri de zahăr sau îndulcitori artificiali în miere, sau chiar falsificarea brânzei prin adăugarea de uleiuri vegetale și amidon pentru a reduce costurile sunt doar câteva exemple.
Alte alimente frecvent contrafăcute includ cafeaua măcinată, peștele, șofranul, vinul, parmezanul și băuturile alcoolice, care sunt modificate sau diluate pentru a mări profitul producătorilor.
Românii sunt îndemnați să rămână vigilenți și să-și aleagă cu atenție sursele de alimente pentru a evita capcanele falsificărilor alimentare, potrivit Antena 3.
Înainte de a cumpăra un produs citiți cu atenție eticheta cu ingredientele aflate în compoziție, potrivit