Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns luni, 4 martie 2024, în ziua cu numărul 740, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a dezlănțuit duminică seară, în discursul zilnic pe care îl rostește de doi ani.
El a declarat că este nevoie de voință politică pentru ca Ucraina să își asigure ajutorul militar de care are nevoie. În caz contrar, lumea se va confrunta cu „una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei”, după cum relatează și agenția Reuters.
Liderul de la Kiev a făcut din nou apel la sprijinirea militară a țării sale în conflictul avut cu Rusia.
„Principală este voința politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de aprovizionare militară, care va ajuta”, a declarat Zelenski, în obișnuitul său discurs video de seară.
„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini de istorie, dacă America sau Europa vor pierde în fața dronelor iraniene sau a avioanelor de luptă rusești”, a adăugat Zelenski.
Ministrul german al Apărării a acuzat Rusia că duce un „război informațional” cu scopul de a crea disensiuni în Germania, aceasta fiind prima sa reacție după publicarea unei înregistrări audio dintr-o reuniune a unor înalți oficiali militari de la Berlin.
Presa rusă a publicat vineri o înregistrare de 38 de minute a unei convorbiri în care ofițeri germani discută despre arme pentru Ucraina și despre un potențial atac asupra Podului Kerci, din Crimeea.
Moscova a cerut explicații pentru atitudinea ofițerilor nemți, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
„Incidentul este mult mai mult decât interceptarea și publicarea unei conversații. Este parte a unui război informațional pe care îl duce Putin. Este un atac hibrid de dezinformare. Este vorba despre divizare. Este despre subminarea unității noastre”, a reacționat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Potrivit înregistrării, participanții la întrunire discută despre posibila livrare de rachete de croazieră Taurus către Kiev. Această opțiune a fost respinsă, în mod public, de cancelarul Olaf Scholz. Totuși, sunt presiuni nu numai din Vest, dar și din interiorul Germaniei ca Scholz să accepte să livreze astfel de rachete Kievului.
În același timp, Kremlinul a negat acuzațiile referitoare la răspândirea de informații false.