Noile decizii ale Comisiei Europene indică că statele comunitare trebuie să adopte proiecte comune, agregate, pentru dezvoltarea capacităților de producție militară. De unde rezultă că este de așteptat un război de lungă durată la frontierele Uniunii.
Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant au prezentat, marţi, prima strategie industrială europeană în domeniul apărării la nivelul UE şi au propus un set fără precedent de noi acţiuni pentru a sprijini competitivitatea şi pregătirea industriei sale de apărare.
Citiți AICI rezoluția integrală
Statele europene, invitate să investească la comun în apărare
Strategia stabileşte indicatori, cu scopul de a măsura progresele înregistrate de statele membre în direcţia pregătirii industriale, iar statele membre ale UE sunt invitate să achiziţioneze cel puţin 40% din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030, să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35 % din valoarea pieţei UE a apărării. De asemenea, statele membre sunt invitate să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60 % până în 2035.
Înarmare de urgență, și pe termen lung
„În urmă cu doi ani, războiul de agresiune nejustificat şi în curs al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat revenirea unui conflict de mare intensitate pe continentul nostru. Strategia industrială europeană în domeniul apărării (EDIS) stabileşte o viziune clară, pe termen lung, pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării în Uniunea Europeană. Ca prim mijloc imediat şi central de punere în aplicare a strategiei, Comisia Europeană prezintă astăzi o propunere legislativă pentru un program european pentru industria de apărare (EDIP) şi un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea şi furnizarea în timp util a produselor din domeniul apărării”, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
Care sunt obligațiile statelor în noul context
Pentru a spori gradul de pregătire industrială a apărării europene, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună şi European, se arată în comunicatul CE.
Pentru a sprijini statele membre în atingerea acestor obiective, Strategia industrială europeană în domeniul apărării prezintă un set de acţiuni care vizează:
- – Sprijinirea unei exprimări mai eficiente a cererii colective de apărare a statelor membre. Aceasta se va baza pe instrumentele şi iniţiativele existente, cum ar fi Planul de dezvoltare a capabilităţilor (CDP), procesul anual coordonat de revizuire privind apărarea (CARD) şi cooperarea structurată permanentă (PESCO). Acesta va fi sprijinit prin stimularea cooperării statelor membre în etapa de achiziţii publice a capabilităţilor de apărare;
- – Asigurarea disponibilităţii tuturor produselor din domeniul apărării prin intermediul unei EDTIB mai receptive, în orice circumstanţe şi orizont de timp.
- – Vor fi sprijinite investiţiile statelor membre şi ale industriei europene de apărare în dezvoltarea şi introducerea pe piaţă a tehnologiilor şi capabilităţilor de apărare de ultimă generaţie de mâine. Se propun, de asemenea, măsuri pentru a se asigura că EDTIB are la dispoziţie ceea ce are nevoie chiar şi în perioadele de criză, sporind astfel securitatea aprovizionării UE;
- – Asigurarea faptului că bugetele naţionale şi ale UE sprijină cu mijloacele necesare adaptarea industriei europene de apărare la noul context de securitate;
- – Integrarea unei culturi a pregătirii pentru apărare în toate politicile, în special prin solicitarea unei revizuiri a politicii de creditare a Băncii Europene de Investiţii în acest an;
- – Dezvoltarea unor legături mai strânse cu Ucraina prin participarea sa la iniţiativele Uniunii de sprijinire a industriei de apărare şi prin stimularea cooperării dintre industriile de apărare din UE şi Ucraina;
- – Colaborarea cu NATO şi cu partenerii noştri strategici, care împărtăşesc aceeaşi viziune şi internaţionali şi cooperarea mai strânsă cu Ucraina.
- De asemenea, strategia stabileşte indicatori, cu scopul de a măsura progresele înregistrate de statele membre în direcţia pregătirii industriale. Statele membre sunt invitate să:
- – Să achiziţioneze cel puţin 40 % din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030;
- – Să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35 % din valoarea pieţei UE a apărării;
- – Să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50 % din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60 % până în 2035.
O industrie europeană de apărare mai puternică şi mai receptivă va aduce beneficii statelor membre şi, în cele din urmă, cetăţenilor UE. De asemenea, va aduce beneficii principalilor parteneri ai UE, inclusiv NATO şi Ucraina, este concluzia asumată de CE.
Citiți și: Europa se reînarmează. Țările comunitare se pot asocia pentru refacerea stocurilor de armament epuizate de ajutorul pentru Ucraina
România continuă programul de înarmare. Ministerul Apărării confirmă achiziția de rachete Patriot de un miliard de euro
Sorry, there are no polls available at the moment.