1 leu nu mai valorează aproape nimic în România, prețurile (mai ales cele la alimente) au crescut enorm, iar pentru a putea cumpăra un coș minim este nevoie să scoți din buzunar sute de lei.
Însă, recent, reporterii de la Observatorul Prahovean au făcut un mic experiment. Au ieșit la cumpărături în Halele Centrale din Ploiești, hotărâți să afle ce se mai poate cumpăra cu un singur leu.
Potrivit jurnaliștilor, la Halele Centrale din Ploiești, cel mai ieftin produs, cînd vine vorba de produse de patiserie, este covrigul simplu. Acesta se vinde cu prețul de 0,40 lei. Însă, covrigul brașovean costă 1,5 lei, dar prețul crește chiar și la 4 lei, dacă este vorba de un covrig cu măsline sau cu gem de caise. Cea mai ieftină gogoașă costă, de exemplu, 2,5 lei, în timp ce un pateu a ajuns să coste 4 lei.
De asemenea, în aceeași locație, pe platoul de la Halele Centrale cu 1 leu, poți cumpăra o legătură de pătrunjel sau o legătură de mărar. Legătura de ceapă verde costă 2 lei, iar legătura de lobodă este 3 lei. Cartofii costă 4 lei/kg, iar kilogramul de roșii nu scade sub 6 lei. Tot la Halele Centrale din Ploiești prețul cartofilor a sărit de 4 lei/kg.
Pe vremea lui Ceaușescu, cel mai ieftin produs era eugenia. Prețul acestui produs a crescut de la 0,25 bani, la 0,45, iar în 2024 a ajuns să coste 1,49 – 1,8 lei.