Poliția din regiunile sudice ale Suediei solicită interzicerea purtării de veste antiglonț de către populația civilă deoarece acestea nu și-ar avea locul în afara zonelor de conflict.
Mai mult, oamenii legii argumentează că prezența acestor obiecte provoacă o stare de teamă în comunitățile din această țară.
În contextul în care bandele de infractori recrutează tot mai mulți tineri, iar nivelul violenței este în creștere, mulți suedezi au început să își cumpere echipamente de protecție.
Iar acest lucru se poate observa chiar și în școli, unde tot mai mulți copii, inclusiv sub 15 ani, poartă acum veste antiglonț, spun polițiștii. Totodată, bandele continuă să atragă un număr mare de tineri, arată stirileprotv.ro.
Unii se opun acestei interdicții și spun că vestele îi ajută pe oameni să se protejeze, în contextul creșterii tot mai pronunțate a infracționalității. Pe de altă parte, Patrik Andersson, şeful serviciului de informaţii al Poliţiei din comitatul Skåne, din sudul ţării, care include oraşul Malmö, a cerut interzicerea vânzării de astfel de veste către civili.
„Cine are nevoie de veste antiglonţ? Agenţii de securitate şi ofiţerii de poliţie au nevoie de ele pentru munca lor. Nu credem că infractorii trebuie să le poarte”, a declarat acesta, observând că această „modă”, a purtării de veste, „s-a răspândit în toată Suedia”.
Susţinătorii vestei antiglonţ spun că acestea ajută la protejarea celor care le poartă. Însă Patrik Andersson, şeful serviciului de informaţii al poliţiei din comitatul Skåne din sudul ţării, care include oraşul Malmö, a cerut interzicerea vânzării de astfel de veste către cetăţenii privaţi.
Vestele antiglonţ nu au ce căuta în societatea suedeză, crede el. „Nu au ce căuta în niciun stat, decât în situaţii de război”, a menţionat Andersson.
El a adăugat că utilizarea lor s-a răspândit din marile oraşe, cum ar fi Malmö, în alte părţi ale ţării şi a cerut ca poliţia să fie împuternicită să le confişte.
Dar, pe fondul violenţei continue a bandelor – numai în ianuarie şi februarie au fost confirmate 30 de incidente armate în Suedia, în care patru persoane au fost ucise şi opt rănite – nu există un consens în ceea ce priveşte vestele de protecţie.
În acest context, ministrul suedez al Justiţiei, Gunnar Strömmer, a semnat luni, la Bruxelles, un acord cu ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, prin care au convenit să intensifice cooperarea în domeniul crimei organizate.
Sursa foto: Shutterstock