Nicușor Dan – primarul general al Capitalei și candidat pentru un nou mandat la PMB – a susținut, vineri după-amiază, în direct la Antena 3, că nu a primit bani de la Fundația Soros. Edilul a încercat să explice, în timpul emisiunii, că nu a fost finanțat de Fundația Soros nici pentru organizarea protestelor împotriva proiectului minier „Roșia Montană”. Gândul vă prezintă însă documentele care îl contrazic flagrant.
Criticile la adresa lui Nicușor Dan vin într-un context mai larg, în care edilul a fost acuzat și că s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o unealtă a lui George Soros, chiar și în războiul prelungit pe care l-a purtat – inclusiv din sediul Fundației Soros – cu statul român și cu proiectul minier „Roșia Montană”.
Gândul a prezentat informații devastatoare pentru Nicușor Dan – toate detaliile AICI – în legătură că proiectul „Roșia Montană”, iar România riscă – vineri, 8 martie 2024 – să plătească miliarde de dolari către compania canadiană Gabriel Resources, verdictul în această speță complicată urmând a fi dat, în cursul zilei de vineri, de tribunalul arbitral de la Washington – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID).
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost invitat în emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 și a fost întrebat dacă a primit bani de la Fundația Soros pentru a organiza protestele față de proiectul minier de la Roșia Montană.
Edilului Capitalei i s-a adus aminte – așa cum a specificat și Gândul – că a organizat o conferință de presă anti-proiectul minier Roșia Montană chiar în sediul Fundației Soros, în anul 2013.
Eu sper să nu plătească (n.red. – referitor la despăgubirile uriașe pe care riscă să le plătească România). Dacă va plăti, responsabili sunt acei oameni care s-au angajat, la începutul anilor 2000, s-au angajat față de compania cu care s-au angajat, că proiectul este unul legal și vor da toate autorizațiile.
Și s-a dovedit, fără ca ei să facă analiza, fără ca în contractul pe care ei l-au făcut la începutul anilor 2000 să prevadă dacă nu se respectă condițiile de mediu, dacă nu se respectă condițiile de protejare a patrimoniului, proiectul acesta nu poate fi realizat.
Trebuia, în momentul în care s-au făcut acele angajamente, ca nu doar statul român să își asigure riscurile, ca investitorul, așa cum își asumă oriunde în lumea asta, să-și asume riscurile”, a spus Nicușor Dan la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3.
Întrebat ce legătură avea Fundația Soros cu protestele din Capitală, Nicușor Dan a susținut că nu a găsit altă sală decât pe cea a fundației pentru a organiza o conferință de presă, în acel moment.
„Noi eram un ONG, împreună cu alte ONG-uri, care n-avem un sediu în 2013, mai ales un sediu în care să poți să inviți 50 de jurnaliști sau 20 de jurnaliști, și acești oameni – care erau o fundație ca și noi – aveau o sală în care am făcut această conferință de presă la care și eu am participat.
Nu mai țin minte ce s-a întâmplat în momentul ăla (n.red. – de la cine a venit propunerea pentru organizarea conferinței de presă). Erau, cred, 30 – 40 de ONG-uri care erau active pe subiectul ăsta, inclusiv ONG-ul în care eu eram, Asociația Salvați Bucureștiul, și probabil că în consultările pe care le-am avut atunci, informal, unde să facem conferința de presă s-a dovedit că acolo, la Fundația Soros e o sală care se… (n.red. – pretează)
„USR-ul s-a înființat în urma USB-ului și USB-ul s-a înființat în urma Asociației Salvați Bucureștiul, pe care eu am înființat-o și a fost implicată și aici. Nu (n.red. – nu a organizat protestele în legătură cu Roșia Montană pentru a-și face partid). Am organizat aceste proteste din conștiință, din responsabilitate pentru protecția mediului din România, că puteau să fie afectate toate localitățile din jur.
Am făcut mai mult decât spuneți dvs. Am fost inclusiv în instanțele din România care au anulat la rând zeci de acte ale acestor ale acestei investiții”, a mai declarat Nicușor Dan la Antena 3.
Potrivit lui Nicușor Dan oamenii, în general, și cei care îl acuză – în special – nu înțeleg foarte bine „mecanismul” financiar prin care Fundația Soros ar ajuta cu sume consistente așa-zisa „dezvoltare a societății civile”.
Nicușor Dan spune că Fundația Soros dă bani către FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), iar apoi sunt organizate concursuri pentru proiecte unde participă asociații civice. Cum s-ar spune, banii nu ar ajunge direct în mâna cuiva, respectiv a sa, a ținut să precizeze Nicușor Dan la Antena 3.
”E un mecanism pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă. Există o Fundație Soros care contribuie la o altă fundație, CEE Trust, unde contribuie și Fundația Ford, Fundația Marshall și multe alte fundații americane foarte prestigioase.
Această fundație vine cu niște bani în România la o altă fundație, FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), iar aici asociații cum e a noastră participă la concursuri de proiecte. Nu sunt bani pe care Soros îi dă în mână cuiva.
Sunt oameni care fac proiecte, cum a fost în cazul nostru să învățăm ONG-urile să facă o activitate în urbanism, construcții, partajarea spațiului verde și al patrimoniului, și un board care nu are nici o legătură cu Soros și care atribuie bani asociațiilor în mod contractual”, spunea Nicușor Dan în anul 2016.
“Eu însumi am luat, ca probabil 10.000 de oameni, în anii ’90 o finanţare de 400 de dolari de la Fundaţia Soros pentru a-mi plăti biletul de tren pentru o conferinţă la o şcoală de vară de matematică, în Italia. Nu aveam banii ăia în anii ’90. M-am dus, m-am întors, am profitat de aceea şcoală pentru cariera mea. Nu sunt dator nimănui”
Nicușor Dan – 2016 – Agerpres
Tot în anul 2016, Nicuşor Dan – candidatul USB la Primăria Capitalei – a mărturisit, la Adevărul Live, că a fost sponsorizat de două ori de Fundaţia Soros.
Întrebat dacă este finanţat de miliardarul american George Soros, Nicuşor Dan a răspuns a explicat legătura financiară controversată, ceea ce înseamnă că a recunoscut că a luat bani de la Soros.
Asta în contextul în care, la Antena 3, a declarat, cu doar câteva ore în urmă, că nu a primit bani de la miliardarul George Soros:
„În anul 1991 sau 1992, am primit de la Fundaţia Soros România 300 sau 400 de dolari pentru a mă duce la o şcoală de matematică în Italia. Asociaţia Salvaţi Bucureştiului (n.red. – condusă, la acel moment, de Nicușor Dan) a avut finanţări de la mai mulţi donatori, dar o dată a avut o finanţare de 5.000 de euro de la o fundaţia americană – CEE Trust- cu un scop precis: să facem un manual de bună practică pentru urbanism. Fundaţia CEE Trust are, la rândul ei, 7 finanţatori, printre care şi Fundaţia Soros. Aceasta este toată relaţia pe care eu am avut-o vreodată cu domnul Soros“, spunea Nicușor Dan în 2016.
Ulterior, Nicușor Dan s-a lansat în campania pentru fotoliul de primar general al Capitalei, numai că au apărut semnele de întrebare legate de relația cu miliardarul George Soros.
Unul dintre „parteneriatele” despre care vorbește Nicușor Dan este cu Centrul de Resurse pentru participare publică, prin care a și realizat un proiect care a fost „sponsorizat” de Fundația Soros.
Centrul de Resurse pentru participare publică primește bani, constant, de la Fundația pentru o Societate Deschisă, respectiv de la George Soros.
Deși Fondul ONG a fost înființat de Comisia Europeană, cele trei organizații au reușit să stabilească un monopol asupra sumelor imense, de zeci de milioane de euro, transferându-le către organizații cu aceleași deziderate că ale lor, care formează “network”-ul lui George Soros din România.
În cazul lui Nicușor Dan, pentru inițierea a două proiecte , Asociația Salvați Bucureștiul a primit, dintr-un foc, o finanțare de nu mai puțin de 120.000 de euro.
Iată ce declara Nicusor Dan despre sursele lui de finanțare:
„În momentul de față, am strâns cam 150-170 de mii de euro de la oameni de afaceri și mai avem niște promisiuni până undeva spre 300.000 de euro. În 2012, am strâns vreo 25.000 de euro eu, ca independent, din donații online”.
Se poate observa că Nicușor Dan nu spune absolut nimic de banii veniți de la miliardarul George Soros.
Citește și: