Colesterolul este important pentru funcția organismului nostru, însă în cantități prea mari poate provoca afecțiuni grave de sănătate. În mod obișnuit, se crede că anumite tipuri de alimente pot crește nivelul de colesterol.
Colesterolul este esențial pentru construirea și menținerea părților cheie ale celulelor, cum ar fi membranele celulare și pentru producerea mai multor hormoni esențiali, inclusiv estrogeni, progesteron, vitamina D și steroizi.
Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasă), uneori numit colesterol „rău”, reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din organism. Nivelurile ridicate de colesterol LDL cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Consumul de alimente sănătoase cu colesterol ridicat nu este, de fapt, dăunător pentru majoritatea oamenilor. Unele dintre aceste alimente sunt chiar bogate în nutrienți importanți.
Alimentele care cresc colesterolul. Ce nu ar trebui să mănânci niciodată
În timp ce anumite alimente bogate în colesterol sunt foarte hrănitoare și pot fi benefice pentru sănătate, altele pot fi dăunătoare.
Iată ce alimente bogate în colesterol ar fi mai bine să le evitați:
Alimente prăjite. Alimentele prăjite sunt bogate în colesterol și merită evitate ori de câte ori este posibil. Sunt bogate în calorii și pot conține grăsimi trans, care pot crește riscul de boli de inimă și pot fi dăunătoare sănătății în multe alte moduri. Aportul ridicat de alimente prăjite a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de boli de inimă.
Carbohidrați rafinați: Consumul excesiv de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele albe, poate crește nivelul trigliceridelor și colesterolul LDL în sânge.
Fast-food. Consumul de alimente fast-food este un factor de risc major pentru numeroase afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet și obezitate. Persoanele care mănâncă frecvent fast-food tind să aibă un colesterol mai mare, mai multă grăsime pe abdomen, niveluri mai ridicate de inflamație, tensiune arterială mai mare și o reglare afectată a nivelului de zahăr din sânge.
Carne procesată. Carnea procesată, precum mezelurile, este un aliment bogat în colesterol pe care ar trebui să le evităm. O analiză amplă care a implicat mai mult de 614.000 de participanți a asociat fiecare porție suplimentară de 50 g de carne procesată pe zi cu o șansă cu 42% mai mare de boli de inimă.
Zahărul rafinat: Consumul excesiv de zahăr rafinat poate contribui la creșterea nivelului de trigliceride în sânge, ceea ce poate afecta nivelul total de colesterol. Acest lucru include băuturile îndulcite, sucurile ambalate, dulciurile și alte produse cu conținut ridicat de zahăr.
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult