Prezentă la bilanțul Parchetului General, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a felicitat procurorii și a făcut o apreciere interesantă, în condițiile în care, de-a lungul timpului, au existat mereu controverse legate de statutul de magistrat al acestora.
Corina Corbu a apreciat că procurorii sunt avocatii statului, dar “aceasta ar reprezenta o simplificare nepermisă… procurorul este apărătorul legii și al drepturilor și libertății cetățenilor, cu rol de investigator, și nu doar de acuzator” .
Corbu a mai adăugat că activitatea procurorului “trece mult dincolo de domeniul penalului” și că rolul acestuia se regăsește în contenciosul administrativ, în cauzele privind protecția minorilor și în multe alte cauze ce “impun implicarea activă a procurorului”.
Președintele ICCJ a apreciat activitatea procurorului general și a subliniat că responsabilitatea fiecărui magistrat, alături de profesionalismul acestuia, au impact direct asupra întregii imagini a Justiției.
La rândul său, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, e convinsă că “anul 2024 va aduce o justiție mai eficientă, mai echitabilă, mai bună” și a apreciat “abordarea modernă, fresh, care arată o schimbare de paradigmă pe care noua echipă managerială de la Ministerul Public și-o asumă”.
„Știu că sistemul judiciar trebuie să facă față unor presiuni și provocări presante care țin de resursa umană. Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care se reflectă în activitatea dumneavoastră. Înțelegem toți acest lucru, mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ cinci procente, de la 74% la 69%. Iar faptul că 22 de parchete și-au desfășurat activitatea cu un singur procuror numit indică probleme structurale de funcționare și afectează operativitatea actului de urmărire penală, nu are cum să fie altfel (…) Vă asigur de suport în crearea acelui cadru de dezbatere și de analiză a propunerii, așa cum doriți dumneavoastră. Mă refer la acea propunere despre care CSM împreună cu Parchetul General au discutat, referitoare la reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Gorghiu.
La bilanțul PICCJ, ministrul Justiției a pus pe tapet și mult discutatul subiect al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție:
“Sunt întrebări cu privire la maniera în care funcționează. Și va trebui să ne întrebăm onest. Funcționează sau nu optim? Dacă nu, lipsa resursei umane e cauza? E unicul impediment? Să nu uităm că solicitările de modificare a competenței au venit din zona magistraturii (…)”
Cea mai importantă parte a discursului Alinei Gorghiu este legată de mandatele șefilor din Parchete, pe care și le dorește mai lungi decât trei ani, cât există stipulat, în prezent, în legislație.
“Vă mărturisesc că rezonez cu una din Recomandările Comisiei de la Veneția. Cea care prevede faptul că procurorii de rang înalt și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului. Dacă ne uităm în UE, durata mandatelor procurorului general în statele membre variază între 3 și 9 ani. Iar de 3 ani mai este doar în Grecia. Restul au o durată semnificativă a mandatului”.
Gorghiu a mai spus că anul viitor ar putea fi “momentul propice” pentru o astfel de propunere de modificare a duratei mandatelor de șefi ai Parchetelor.
CITIȚI ȘI: