Prezența trupelor NATO în Ucraina nu ar schimba ”nimic” pe front, afirmă președintele rus, Vladimir Putin, avertizând însă că va apărea riscul unui conflict nuclear cu Statele Unite, liderul de la Kremlin reiterând că este pregătit de negocieri, însă pe baza noilor realități teritoriale, o poziție respinsă clar de Kiev, care insistă pentru retragerea forțelor militare ruse.
”Dacă vorbim despre contingente militare străine, eu sunt sigur că nu se va schimba nimic pe câmpul de luptă, aceasta este ideea cea mai importantă, la fel cum nici furnizarea de armament nu schimbă nimic”, a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Figaro, într-un interviu acordat agenției RIA Novosti și postului Rossiya-1.
Vladimir Putin a părut să răspundă astfel sugestiilor președintelui Franței, Emmanuel Macron, care, evocând conceptul ”ambiguității strategice”, nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Statele Unite, Germania și numeroase alte țări din cadrul NATO s-au disociat de afirmațiile lui Macron. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
Vladimir Putin a atras atenția că, în cazul în care Statele Unite trimit trupe în Ucraina, Rusia va considera că este vorba de ”intervenționism”, iar escaladarea confruntărilor ar putea genera război nuclear.
Liderul de la Kremlin a atras atenția că Rusia este pregătită de război nuclear, deși ”nu se grăbește în această direcție”, conform agenției Reuters.
”Din punct de vedere tehnico-militar, sigur că noi suntem pregătiți de un război nuclear. Forțele militare ruse sunt permanent în stare de pregătire de luptă. Acesta este primul lucru. În al doilea rând, este un lucru admis în mod general, triada nucleară rusă este mai modernă decât orice altă triadă. Doar noi și americanii dispunem de o asemenea triadă, iar noi suntem mult mai avansați în acest domeniu”, a subliniat Vladimir Putin, care a lăudat constant rachetele hipersonice dezvoltate de Rusia.
Liderul de la Kremlin s-a declarat încrezător că Rusia și Statele Unite vor evita un conflict nuclear.
”În afară de (președintele) Biden, există suficienți alți experți în sfera relațiilor ruso-americane și în domeniul disuasiunii strategice. Deci, nu cred că nu vom îndrepta în această direcție, oricum, noi suntem pregătiți”, a subliniat Putin.
Liderul de la Kremlin a reafirmat poziția Rusiei privind soluționarea prin negocieri a conflictului din Ucraina.
”Suntem pregătiți de negocieri? Da, suntem pregătiți, dar nu în funcție de dorințele unora, exprimate după utilizarea drogurilor psihotrope, ci pe baza realităților care au evoluat, pe teren”, a subliniat Putin, citat de postul de televiziune CNN.
Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile esențiale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic. Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse.
Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO și Grupul G7 oferă sprijin militar și financiar Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse și au aplicat sancțiuni masive împotriva Moscovei din cauza încălcării suveranității ucrainene.
Foto: Profimedia
Citește și: