O analiză realizată de către Autoritatea Națională Fitosanitară arată că mai bine de 40% din legumele românești conțin pesticide periculoase.
Cele mai problematice dintre acestea sunt mărarul, salata verde și roșiile, potrivit studiului.
Specialiștii instituției au analizat peste 1.300 de probe iar în peste 40% dintre acestea au fost identificate reziduuri de pesticide.
Studiul a fost realizat în 2023 și arată o creștere importantă față de anul anterior, când procentul legumelor infestate se ridica la 27,9%, arată Adevărul.
Probele analizate provin din zona de sud a țării, iar, după cum am arătat, mărarul, salata verde și roșiile sunt cele mai problematice.
Astfel, în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit substanțe periculoase.
Reziduurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Nivelul a depășit cu mult maximele admise pentru unele substanțe.
Din nefericire, nu putem face foarte multe lucruri pentru a evita pesticidele dacă nu ne creștem în grădină propriile legume sau nu le cumpărăm de la cineva de încredere.
Totuși, există o metodă simplă prin care să putem reduce efectele acestora. Medicul toxicolog Radu Țincu spune că aceste substanțe pot să favorizeze apariția cancerului (limfatic, gastric, mamar, uterin, leucemie), dar și la dereglarea funcțiilor endocrine.
Cercetările au arătat că ultimii 10-15 ani expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative, a mai spus medicul. Sfatul medicului toxicolog Radu Țincu este să spălăm foarte bine fructele și legumele, timp de câteva minute, înainte de a le consuma.
De asemenea, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă spălarea riguroasă a fructelor și legumelor înainte de consum. Decojirea acestora este o altă variantă la îndemână.
„Prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Acestea se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii. Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001”, arată OMS.
Sursa foto: Shutterstock