Mai mult de un sfert dintre români nu ştiu ce conţin alimentele pe care le consumă, arată studiile de piață. Puţini dintre noi sunt atenţi la etichete şi cumpără produse naturale.
Spre exemplu, mulți oameni nu știu cum să aleagă brânzeturile fără chimicale sau lapte praf. Cu toate acestea, putem verifica dacă brânza este naturală, eliminând astfel îndoielile cu privire la calitatea produsului.
Deși par aproape identice, o mare parte din brânzeturile care sunt vândute în magazine sunt fabricate din lapte artificial și conțin o mulțime de chimicale.
„O brânză falsificată înlocuiește proteina naturală cu proteina vegetală, ca să ne dăm seama că e bună ne uităm la preț, pentru un kg de telemea de oaie proaspătă intră 3-4 litri de lapte, iar litru e 6-7 lei”, a declarat producătoarea locală Maria Ivan.
Un alt factor important este prețul produsului.
Maria Ivan, producătorul local din Sibiu, a explicat că produsele falsificate sunt vidate și „putem vedea și în funcție de valabilitatea lor, dacă au un termen lung ne punem semne de întrebare”.
Oamenii au metode diferite de a afla de unde provine produsul, chiar dacă nu știau aceste diferențe.
„Am o mare plăcere de a obține această marfă de la micii producători de pe piață. E căldura omului, spre deosebire de market care este rece și străin”, spune un client.
Se spune că sunt luate după gust. Încrederea lor în produs crește odată cu autenticitatea gustului.
Un alt român a spus: „Eu am crescut la țară, bunicii mei făceau brânza, se simte la gust, nu e la fel de grasă”.
Potrivit specialiștilor din domeniul siguranței alimentare, zece procente din produsele comercializate în supermarketuri sunt falsificate. Produsele lactate, uleiul de măsline și mierea sunt printre ele.