Danemarca a anunțat planul de a extinde recrutarea militară obligatorie și pentru femei, din 2026. Această măsură, luată în premieră, vine să sporească capacitatea militară pe de o parte și să promoveze egalitatea de gen, pe de altă parte. În țările vecine, precum Suedia și Norvegia, acest lucru se întâmplă deja.
În acest context, Danemarca va crește bugetul de apărare cu 5,5 miliarde de euro în următorii cinci ani, pentru a îndeplini obiectivele NATO.
„Nu ne înarmam pentru că vrem război, ne înarmam pentru a-l preveni”, a declarat premierul Mette Frederiksen, precizând că serviciul militar obligatoriu pentru femei servește la promovarea „egalității depline între sexe”.
Și dacă, până acum, danezii trebuiau să îndeplinească patru luni de serviciu militar de bază, în viitor vor trebui să petreacă unsprezece luni în armată, atât bărbații, cât și femeile.
„O recrutare mai robustă, care ține cont și de egalitatea de gen, ne va ajuta să depășim provocările de securitate”, a declarat și ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen.
În afară de cele trei țări scandinave, nicio altă țară europeană nu a chemat încă femeile la arme. În total, armata țării NATO are 20.000 de membri, dintre care 9.000 de militari profesioniști. Anul trecut, 4.700 de persoane au făcut serviciul militar, dintre care aproximativ 25% erau femei, serviciul militar fiind voluntar până acum. Iar acest număr va crește la 5.000 pe an.
De asemenea, injecția financiară pentru armată, anunțată de Frederiksen, menită să ajute Danemarca să majoreze cheltuielile militare, se ridică în prezent la 1,4% din produsul național brut, peste ținta de două procente a NATO.
Parlamentarii danezi chiar au votat, anul trecut, pentru abolirea unei sărbători legale care are loc primăvara pentru a crește cheltuielile pentru armată, potrivit BBC.
Danemarca este unul dintre cei mai vehementi susținători ai Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei ruse. Pe lângă ajutorul financiar și furnizarea de sisteme de arme sofisticate, țara antrenează și piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16, pe care Occidentul vrea să le ofere Kievului.
FOTO – Caracter ilustrativ: Facebook