Aproape 70 de foşti oficiali, diplomaţi şi ofiţeri militari americani l-au îndemnat pe preşedintele Joe Biden să avertizeze Israelul asupra consecinţelor grave în cazul în care le refuză palestinienilor drepturile civile şi nevoile de bază şi extinde activitatea de colonizare în Cisiordania ocupată.
„Statele Unite trebuie să fie dispuse să ia măsuri concrete pentru a se opune unor astfel de practici”, a transmis grupul în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Biden, „inclusiv restricţii privind furnizarea de asistenţă în conformitate cu legislaţia şi politica SUA”.
Printre semnatari s-au numărat peste 12 foşti ambasadori, precum şi alţi oficiali pensionaţi ai Departamentului de Stat şi foşti oficiali ai Pentagonului, serviciilor de informaţii şi Casei Albe, inclusiv Anthony Lake, consilier pentru securitate naţională al fostului preşedinte Bill Clinton.
Scrisoarea a subliniat consternarea tot mai mare în Statele Unite din cauza operaţiunilor israeliene împotriva militanţilor Hamas, în Fâşia Gaza.
O mare parte din Fâşia Gaza a fost distrusă şi aproape 32.000 de palestinieni au fost ucişi.
Organizaţia Naţiunilor Unite anunță că populaţia are parte de puţină hrană, apă şi adăpost, iar deficitul de alimente depăşeşte nivelul foametei.
Operaţiune militară israeliană este „necesară şi justificată”
În scrisoarea sa, grupul susține că o operaţiune militară israeliană împotriva Hamas este „necesară şi justificată”.
Dar operaţiunile Israelului „au fost marcate de încălcări repetate ale dreptului internaţional”, care interzice uciderea fără discernământ şi utilizarea armelor care nu permit diferenţierea între combatanţi şi civili, se arată în scrisoare.
„Zeci de mii de civili din Gaza au fost ucişi, dintre care majoritatea sunt femei şi copii. Uciderile civile de această natură şi amploare nu pot fi justificate”, insistă semnatarii scrisorii.
Aceștia au cerut, de asemenea, ca armata israeliană să implementeze reguli de luptă în conformitate cu dreptul internaţional.
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit, la Jeddah, cu liderul saudit, în prima zi a unui nou turneu în Orientul Mijlociu axat pe eforturile pentru un armistiţiu umanitar în Fâşia Gaza.
Turneul va cuprinde vizite oficiale în Egipt şi Israel.
Temperând speranţele pentru un acord rapid asupra unui armistiţiu, un oficial Hamas din Beirut a declarat că mişcarea apreciază „în mod negativ” răspunsul Israelului la armistiţiul propus, combinat cu eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza şi a palestinienilor încarceraţi de Israel.
Sosit la Jeddah de la Manila, Antony Blinken a fost primit la palatul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, după ce s-a întâlnit cu omologul saudit Faisal Ben Farhane.
Cei doi diplomaţi au discutat despre „necesitatea urgentă de a proteja toţi civilii din Gaza şi de a creşte imediat asistenţa umanitară acolo”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Ei au insistat și pe „coordonarea strânsă între partenerii regionali şi internaţionali (…) pentru a pregăti faza post-conflict”, potrivit acestuia.
Joi, Blinken va călători în Egipt, unde este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, apoi vineri în Israel, în mijlocul neînţelegerilor dintre administraţia democrată a președintelui Joe Biden şi guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Este a şasea călătorie a şefului diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu din 7 octombrie. Noul său turneu vine într-un moment în care Statele Unite îşi îndeamnă aliatul israelian să evite o ofensivă terestră majoră la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.