Asociația InfoCons din România a realizat un studiu referitor la băuturile energizante, în baza etichetelor acestora și a ajuns la o serie de concluzii alarmante.
Discuțiile despre băuturile energizante au curs în ultima perioadă, după ce, pe seama consumului acestora au fost puse mai multe cazuri de deces.
În total, în acest studiu au fost analizate 77 de produse de la cei mai importanți producători și distribuitori, iar concluziile sunt îngrijorătoare: conțin cantități uriașe de zahăr și chimicale (așa numitele „E-uri”).
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor , au rezultat următoarele:
Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite:
Din punctul de vedere al ingredientului principal:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în produse:
Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 12:
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent , situația se prezintă astfel:
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, cantități raportate la 100 ml de produs .
Valoarea energetică este cuprinsă între 1 kcal și 62 kcal .
Cantitatea de glucide variază între 0g și 16g la 100 ml de produs, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 15g , raportată la 100 ml de produs.
Cantitatea de proteină se situează între 0g și 0.5g raportată la 100 ml de produs, pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare s-a situat între 0.01g și 0.5g raportate la 100 ml de produs. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de taurină se situează între 0.02mg și 200mg raportate la 100 ml de produs, pentru produsele studiate.
Cantitatea de cafeină se situează între 30mg și 48mg , raportată la 100 ml de produs, pentru produsele studiate.
Toate produsele studiate au avut volumul cuprins între 250ml și 1000ml. De asemenea, toate produsele studiate au menționat pe etichetă faptul că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
„Eeeeeeeeenergizante? Nu este o greșeală, este doar o realitate. Vrem să ne energizăm sau doar să ne eeeeeeeeenergizăm? Putem să găsim chiar și 12 E-uri în cuvântul eeeeeeeeenergizante, dar nu doar în cuvânt, ci chiar și în astfel de băuturi. Te-ai gândit vreodată la așa ceva? Noi am făcut-o pentru tine și am realizat acest studiu ca să știi câte E-uri, cât zahăr, câte substanțe se regăsesc în astfel de produse. Sperăm să te ajute în luarea deciziilor și așteptăm să fii alături de noi, dacă vezi vreun produs din această gamă pe care nu l-am identificat. Totodată, să te gândești de 2 ori înainte de a cumpăra orice produs. Descarcă aplicația gratuită InfoCons, scanează codul de bare, informează-te și nu uita: 12 E-uri într-un produs nu înseamnă doar multe litere de E, ci înseamnă și că acestea se pot regăsi în alte produse pe care le consumi în aceeași zi. Așadar, poți consuma un singur tip de E de 2-3, chiar și de 9 ori în aceeași zi. Așadar, ia atitudine și ajută-ne să te ajutăm!”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Cu ajutorul Aplicației InfoCons , consumatorii pot scana etichetele băuturilor energizante și află instant : ingredientele, valorile nutriționale, numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, sare etc.
De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicația InfoCons , consumatorii își pot seta cantitatea de produse pe care urmează să o consume, iar aplicația InfoCons le va dezvălui cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată .
Sursa foto: Shutterstock