Liderii statelor Uniunii Europene au cerut ”o pauză umanitară imediată” în Fâșia Gaza, în timp ce secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit vineri, în Israel, cu premierul Benjamin Netanyahu și, separat, cu Benny Gantz, membru al Cabinetului de război și unul dintre liderii opoziției, iar proiectul de rezoluție propus de SUA a fost blocat de Rusia și China.
”Consiliul European a discutat despre cele mai noi evoluții din Orientul Mijlociu. Este îngrozit de pierderile de vieți omenești fără precedent și de situația umanitară critică. Consiliul European cere o pauză umanitară imediată care să conducă la un armistițiu permanent, eliberarea necondiționată a ostaticilor și furnizarea de asistență umanitară”, arată Declarația adoptată la summitul UE de la Bruxelles.
În același timp, Antony Blinken se află într-un nou turneu în Orientul Mijlociu, pentru a cere ”un armistițiu permanent și imediat”, conform unor oficiali americani citați de postul de televiziune CNN.
Joi, Blinken a semnalat că o ofensivă israeliană în orașul Rafah ar fi o ”eroare”.
”Referitor la situația din Rafah, încă o dată, noi am fost foarte clari, președintele Biden a fost foarte clar asupra faptului că o operațiune terestră majoră în Rafah ar fi o eroare. Nu putem să o susținem, nu există loc pentru numeroșii civili care au ajuns în Rafah să fugă de atacuri, iar pentru cei care ar rămâne ar fi un dezastru umanitar”, a declarat Blinken, joi, la Cairo, subliniind însă că există ”variante alternative” de combatere a mișcării islamiste Hamas.
După întrevederea pe care a avut-o vineri la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu, Blinken s-a întâlnit, potrivit cotidianului The Times of Israel, și cu Benny Gantz, membru al Cabinetului de război, dar unul dintre liderii opoziției israeliene.
Statele Unite au propus în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluție în sensul ”unui armistițiu imediat” în Fâșia Gaza, condiționat de ”eliberarea ostaticilor israelieni” deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.
Proiectul a fost respins prin veto de Rusia și China, conform cotidianului Haaretz și site-ului Axios.com.
”Statele Unite încearcă să vândă un produs, dar nu este suficient, trebuie să ceară un armistițiu. Washingtonul vrea să inducă în eroare comunitatea internațională, într-un joc adresat alegătorilor americani, printr-un fals apel pentru un armistițiu”, a declarat Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.
Citește și: