Președintele Emmanuel Macron a admis, vineri, că Franța se confruntă cu ”degradarea finanțelor publice”, indicând că ar putea fi reduse cheltuielile autorităților locale, în condițiile în care Guvernul Gabriel Attal a semnalat deja că va încerca să facă economii.
”A existat o accelerare în al doilea semestru din 2023, în contextul încetinirii puternice a ritmului economic în Europa, în special în zona euro. Germania a fost în recesiune în 2023, Franța evită recesiunea, dar la sfârșitul anului, mai mult decât ne așteptam, activitățile economice au scăzut, iar degradarea finanțelor publice este legată esențial de pierderea veniturilor statului, vor fi detalii săptămâna viitoare despre factorii care generează această situație”, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro, la finalul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles.
”Dar, fără a aștepta rezultatele, prima opțiune a fost să reducem cheltuielile statului. Va fi stabilită magnitudinea ajustărilor bugetare, iar, ulterior, va trebui completată prin acțiuni utile în materie de cheltuieli publice, pentru a putea să facem față șocului conjunctural. De aceea, eu am menținut abordarea macroeconomică. Esența este reindustrializarea și crearea de locuri de muncă”, a precizat Macron.
Președintele Franței a sugerat că ar trebui reduse cheltuielile locale, asociate asistenței sociale, făcând referire la acțiuni de reinserție socială, la reducerea șomajului și la reforma pensiilor.
Recent, senatorul Bruno Retailleau, unul dintre liderii formațiunii de opoziție Republicanii (LR, dreapta), a criticat dur politicile economice ale Administrației Emmanuel Macron, avertizând că Franța este într-o situație ”aproape falimentară”, cu o datorie suverană enormă și un ”deficit dublu”, bugetar și comercial.
”Situația este aproape falimentară. (…) Și există ceva inimaginabil: la sfârșitul lunii decembrie, a fost promulgată Legea finanțelor publice pentru anul 2024. Iar atunci Senatul i-a propus lui Bruno Le Maire să facă economii de șapte miliarde de euro. Noi am formulat propuneri documentate, exacte, privind necesitatea unor economii de șapte miliarde de euro. Dar nu a acceptat nicio propunere. Iar după o lună și jumătate, se vaită și spune: «atenție»! Această situație nu poate rămâne așa. Trebuie să facem economii, întrucât datoria este de 3.000 de miliarde de euro. Vă puteți imagina că în Europa doar Grecia și Italia au situații mai puțin bune decât noi. În acest moment, suntem pe ultimele locuri în Europa”, a declarat la sfârșitul februarie Bruno Retailleau, liderul grupului partidului Republicanii din Senatul Franței.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a revizuit în scădere creșterea economică a Franței pe anul 2024, de la 1,4% la 1,0%. De altfel, Bruno Le Maire vrea reducerea deficitului public la 4,4% anul acesta, deși a semnalat că acest lucru va fi dificil.
Citește și: