A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani

A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani
Publicat: 23/03/2024, 20:23
Actualizat: 23/03/2024, 21:48

Nicolae Manolescu a murit la vârsta de  84 de ani. Cu o zi înainte acesta fusese internat în spital, după ce suferise un infarct și se afla în comă indusă. Nicolae Manolescu rămâne în amintirea românilor ca unul dintre cei mai respectați intelectuali ai țării. Manolescu a fost critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României.

Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai apreciați intelectuali români, s-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani. Criticul literar suferise un infarct și, cu o zi înainte, fusese internat la spital în comă indusă.

Nicolae Manolescu, pe numele real Nicolae Apolzan, s-a născut în 1939, la Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români, profesor universitar și membru titular al Academiei Române din 2013.

După Revoluția din 1989 și-a început cariera politică și a devenit și Ambasador al României la UNESCO. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.

Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Nicolae Manolescu a primit distincția de „profesor emerit” din partea Senatului Universității din București.

Manolescu a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român, de către Administrația prezidențială.

Cristian Tudor Popescu, despre moartea lui Nicolae Manolescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat regretul față de trecerea în neființă a lui Nicolae Manolescu prin intermediul unui mesaj pe rețelele de socializare:

Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie.

Mesajul Facultățiii de Litere București, după moartea lui Nicolae Manolescu

Reprezentanții Facultății de Litere din București au transmis sâmbătă seară un mesaj de condoleanțe familiei lui Nicolae Manolescu și și-au exprimat recunoștința față de contribuția acestuia la cultura românească.

”Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Uniune Scriitorilor: „Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”

La momentul morții, Nicolae Manolescu era președintele Uniunii Scriitorilor și un apreciat cărturar. Reprezentanții instituției de cultură au publicat un mesaj în care evocă realizările apreciatului om de litere.

”Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.

CITEȘTE ȘI:

Rămas bun, Alex Ștefănescu. Criticul şi istoricul literar este ÎNMORMÂNTAT joi, la Cimitirul Bellu / Este condus pe ultimul drum cu onoruri militare

VIDEO. Petre Crăciun, omul care a unit scrisul cu istoria. POVESTEA stilorurilor celebre, printre care și cel al lui Marin Preda, la Muzeul Cotroceni

EXCLUSIV VIDEO | Casa „George Stephănescu”, locul unde Hariclea Darclee cânta acompaniată de fondatorul Operei Române și Caragiale a găsit inspirație să scrie ”Năpasta”. ”Este un reper pentru cultura românească, de o valoare inestimabilă, sentimentală”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024