Buna Vestire, sărbătorită în fiecare an în data de 25 martie, este una dintre cele doar două zile de dezlegare la pește din perioada Postului Paștelui, cealaltă fiind Duminica Floriilor.
În general, românii nu consumă prea mult pește, de cele mai multe ori din cauza prețurilor destul de piperate ale acestuia.
Însă nutriționiștii recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână și atrag atenția că proteinele și ceilalți nutrienți din pește, precum acizii grași, sunt esențiale pentru sănătatea noastră.
Somonul, dorada și alte specii de pește sunt destul de scumpe, astfel că nu toți românii au posibilitatea de a consuma pește săptămânal, dar este important să știm că există și alternative mai ieftine și cel puțin la fel de benefice pentru sănătate.
Ei bine, șprotul, căci despre el este vorba, este un pește mic și plin de nutrienți, cunoscut mai ales ca fiind peștele cel mai consumat de români vara, la mare.
Prețul acestuia este accesibil și este o sursă de Omega 3- bun atât pentru inimă, cât și pentru creier. Totodată, o conține seleniu, un mineral considerat un elixir al tinereții, care poate reduce riscul anumitor forme de cancer, dar și nivelului de metionină din corp.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit inclusiv cu acizii Omega 3, găsiți în șprot, joacă un rol cheie în prevenirea bolii Alzheimer, reducând acumularea de proteine tau și beta-amiloide de nivel cerebral, notează csid.ro.
Puțini știu, însă, că există un pește relativ banal și mult mai ieftin decât somonul, dar care este la fel de sănătos.
Consumul de pește per cap de locuitor este unul destul de scăzut în România, în comparație cu media europeană, de multe ori din cauza prețurilor destul de ridicate.
Dar e bine de știut că nu trebuie întotdeauna să alegem peștele cel mai scump. Desigur, somonul este un pește foarte sănătos, dar există și variante mai ieftine și la fel de bune.
Somonul și păstrăvul sunt foarte căutate, dar nu sunt pentru toate buzunarele. Ei bine, hamsia este la fel de bună din punct de vedere nutrițional, dar poate fi și de zece ori mai ieftină.
Nutriționiștii laudă acest micuț pește pentru calitățile sale nutriționale, arată fanatik.ro.
În ciuda faptului că toată lumea aleargă după somon și păstrăv, un alt tip de pește, de 10 ori mai ieftin și mai util este hamsia. Beneficiile hamsiei au fost recunoscute inclusiv de medici și de specialiștii în nutriție. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock