Activiștii Greenpeace au protestat la sediul OMV Petrom: „Nu distrugeți Marea Neagră”. Reacția operatorului proiectului Neptun Deep

Activiștii Greenpeace au protestat la sediul OMV Petrom: „Nu distrugeți Marea Neagră”. Reacția operatorului proiectului Neptun Deep
Publicat: 27/03/2024, 15:31

Mai mulți activiștii Greenpeace au avut, miercuri, o acțiune de protest, la sediul OMV Petrom din Capitală, împotriva proiectului de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, operat de OMV Petrom, concesionar în procente egale cu compania de stat Romgaz. Potrivit activiștilor de mediu, noul proiect, în cazul căruia s-a anunțat decizia finală de investiție acum nouă luni, va amenința habitatele din Marea Neagră și va accelera schimbările climatice.

Activiștii Greenpeace au scris cu vopsea galbenă pe clădirea în care își are sediul OMV Petrom: „No New Gas” („Fără gaz nou”), au afișat mesaje care promovează protejarea Mării Negre și oprirea noului proiect de extragere a gazelor din Marea Neagră, au transmis reprezentanții organizației de mediu, printr=un comunicat de presă. Aceștia solicită companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului Neptun Deep.

„OMV Petrom a ignorat până acum cererile noastre de publicare a studiului de ecotoxicitate. Practic, compania refuză să facă publice chimicalele ce vor fi deversate în Marea Neagră pentru 20 de ani la rând și ascunde impactul negativ al acestor chimicale asupra biodiversității marine. Este total netransparent, iresponsabil și periculos ca acest impact negativ să fie ascuns sub preș”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Potrivit sursei citate, prin studiul cerut de activiști, compania trebuie să prezinte testele de toxicitate cronică pentru toate substanțele chimice care vor fi deversate în mare și să demonstreze că valorile limită maxime admisibile asigură protecția mediului marin și nu prezintă un impact negativ asupra ecosistemului acvatic.

„Noul proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, va amenința speciile marine vulnerabile și va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale”, se arată în comunicatul de presă.

Organizația de mediu a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024 și a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre. În plus, spun cei de la Greenpeace, 76 de oameni de știință din Austria, statul în care își are sediul acționarul majoritar al OMV Petrom, s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep. Mai mult, Greenpeace România.

Poziția OMV Petrom

Contactați de Gândul, reprezentanții OMV Petrom au confirmat că activiștii au avut acțiunea de protest la sediul Petrom City, punând accentul pe necesitatea implementării proiectului din Marea Neagră.

„OMV Petrom respectă dreptul la libera exprimare și la discuții obiective și respectuoase. Însă acestea ar trebui sa se desfășoare în mod legal, fără ca oamenii sa fie puși în pericol și fără daune ale bunurilor. Siguranța este prioritară pentru OMV Petrom”, au transmis oficialii OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, Neptun Deep este un proiect strategic pentru România, care va contribui la securitatea energetică a țării si a Europei, la tranziția energetică și la creșterea economică.

„Intensitatea estimată a emisiilor directe de carbon a proiectului este semnificativ sub media industriei. Tranziția energetică a României este un proces gradual și echilibrat care necesită un mix de soluții, inclusiv gaze naturale și surse regenerabile”, au precizat reprezentanții OMV Petrom.

Stadiul investiției de 4 miliarde de la Neptun Deep

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, potrivit unui anunț publicat la Bursa de Valori București. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro. Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 kilometri față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, a anunțat progrese semnificative în implementarea proiectului, printre care fapul că a fost semnat contractul pentru platforma de foraj semisubmersibilă, iar forajul propriu-zis ar urma să înceapă în 2025, conform actualului calendar. La finalul anului trecut, peste 80% din valoarea contractelor de execuție pentru Neptun Deep a fost atribuită.

OMV Petrom este operatorul proiectului Neptun Deep din august 2022, și este partener egal cu Romgaz, producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil și la care statul român deține, prin Ministerul Energiei, 20,69% din acțiuni.

Sursa foto: Greenpeace

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer