Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat – într-un interviu pentru Gândul- ce înseamnă pentru România și pentru români aderarea la spațiul aerian și maritim. Interlocutorul Gândul a punctat ce se va schimba după aderarea la AIR Schengen, din 31 martie. Mai exact, controlul documentelor va fi eliminat, atât la plecarea de pe aeroporturile din România, cât şi dacă vom ateriza într-un stat membru al spaţiului Schengen.
Pe lângă beneficiile care vor veni la pachet cu aderarea parțială la spațiul de liberă circulație, Victor Negrescu susține că, în toată această perioadă, România va fi monitorizată, de aceea totul trebuie să fie fără cusur.
În plus, recunoaște europarlamentarul, această perioadă reprezintă ocazia potrivită pentru a arăta Austriei că România și românii merită să intre și terestru în spațiul Schengen.
Reamintim că, după 13 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul lui 2022, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat cum se vor petrece lucrurile și care vor fi noile reguli, după ce, în două zile, vor fi ridicate controalele la frontiera aeriană și la frontiera maritimă.
„În dimineața zilei de 31 martie vor fi ridicate controalele la frontiera aeriană și la frontiera maritimă, dintre România și celelalte state din spațiul Schengen. În consecință, dacă acum se efectuează controlul documentelor de identitate, începând cu 31 martie, acest control nu va mai fi efectuat atunci când călătorim cu avionul.
De asemenea, atunci când călătorim pe cale maritimă, aceste noi reguli se aplică și mărfurilor. Practic, nu vor fi efectuate controale suplimentare, care erau prevăzute pentru produsele, mărfurile care veneau dintr-o țară non-Schengen spre o țară Schengen și viceversa.”
Interlocutorul Gândul a explicat cum vor fi modificate regulile pentru părinții care vor ieși din țară însoțiți de copii, începând din 31 martie, când românii vor putea călători fără control la documente în spațiul Schengen aerian și maritim.
Astfel, potrivit Ordonanței de Guvern, părinții trebuie să aibă asupra lor un act valabil, atât pentru ei, cât și pentru copii, dar nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controalele Poliției de Frontieră.
„Trebuie menționat faptul că atunci când vorbim de minori, nici ei nu vor efectua controale suplimentare, însă în continuare, conform legilor în vigoare, Poliția de Frontieră poate verifica documentația legală privind părăsirea țării de către minori.
Acest lucru este normal și este valabil și pentru alte state din spațiul Schengen, adică un minor poate părăsi țara doar în prezența unui părinte și în prezența unor documente legale care confirmă autorizarea adultului de a acompania minorul și este normal să existe în continuare acest lucru.
Însă, nu vor fi controale, așa cum există în prezent, ci poliția de Frontieră va verifica cazurile suspecte sau va face acest lucru, printr-o formulă, în care să nu îngreuneze traficul, dar și de a se asigura în același timp că minorii călătoresc în condiții de siguranță. Practic, asta înseamnă că atunci când intri în aeroport, pe lângă filtrul de bagaje, mergi direct la poartă și acolo prezinți biletul pentru a putea să te îmbarci”, punctează europarlamentarul.
Victor Negrescu a explicat că această aderare parțială la spațiul de liberă circulație reprezintă un succes pentru România, în condițiile unei așteptări de 13 ani la poarta Schengen.
Europarlamentarul a mărturisit că, din 31 marie, România va fi – așa cum se întâmplă pentru toate statele din spațiul Schengen – monitorizată de mecanismele specifice zonei de liberă circulație.
Interlocutorul Gândul a mai precizat că România nu a renunțat la posibilitatea integrării totale în Schengen, anunl 2024 fiind definitoriu în acest sens.
„Este un succes pentru România această aderare la Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, în contextul în care am așteptat deja 13 ani ca să facem acest pas. Iată că avem o primă etapă, privind integrarea noastră în zona de liberă circulație și există speranțe privind posibilitatea de a intra în totalitate în Schengen, printr-o decizie pe care noi ne-am dori-o în cursul acestui an.
În acest sens, probabil după alegerile din Austria, putem relua discuțiile, undeva spre finalul anului, în speranța de a ajunge la un consens și să vedem România integrată total în zona de liberă circulație. Trebuie să vă mai spun că, începând cu 31 martie, România va fi – așa cum se întâmplă pentru toate statele din spațiul Schengen – monitorizată de mecanismele specifice zonei de liberă circulație.
Sunt convins că datele vor confirma faptul că țara noastră este pregătită și ar trebui să se integreze în totalitate în spațiul Schengen. De aceea, este foarte important ce se va întâmpla, începând cu 31 martie în următoarele luni, în așa fel încât, toate acele argumente negative, prezentate de Austria, să fie destructurate și să dovedim ceea ce știm deja, că țara noastră respectă criteriile Schengen.”
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va face o vizită în Austria în 2 aprilie, pentru a marca intrarea României în „Air Schengen.”
În acest sens, oficialul român va susține declarații, împreună cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la aeroportul din Viena. Reamintim că Austria se opune în continuare intrării României în Schengen cu frontierele terestre.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre aderarea la Schengen pe aerian şi maritim, că este ferm convins că vom face paşi mari, precizând că va avea discuţii şi cu premierii Ungariei, Serbiei, Bulgariei.
„Haideţi să vedem cum funcţionează Schengen aerian şi maritim şi sunt ferm convins că vom face paşi mari”, a mărturisit şeful Executivului în legătură cu acest subiect.
„Ce am stabilit eu cu cancelarul Nehammer a fost o colaborare directă şi nu în ultimul rând atât eu cât şi domnul cancelar am avut nişte cuvinte de laudă pentru cei doi miniştri de interne. Domnul ministru Predoiu a şi fost săptămâna trecută la Viena, urmează să meargă în continuare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI: