Afectat vizibil de cele 14 înfrângeri pe care le-a înregistrat, până acum, în speța „Anulare/suspendare autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei”, primarul general Nicușor Dan dorește să facă o „piruetă juridică” surprinzătoare. Edilul, prin avocații care îl reprezintă, a cerut la Curtea de Apel București (CAB) strămutarea unui litigiu din această speță, dând de înțeles că nu mai are încredere în imparțialitatea magistraților care analizează dosarul. Mai mult, Nicușor Dan a cerut la CAB și recuzarea completului de judecată dintr-un alt dosar care vizează aceeași speță!
Demersul este unul de o gravitate indiscutabilă, iar specialiștii în Drept afirmă că primarul general al Capitalei contestă doar deciziile nefavorabile la adresa sa, luate de instanțele de judecată, și lansează acuzația că magistrații de la Tribunalul București care au dat deja decizii în aceste dosare nu ar fi fost „imparțiali”.
Până la acest moment, judecătorii i-au transmis lui Nicușor Dan, prin sentințele date în dosarele soluționate, că nu are calitate procesuală activă în aceste dosare și că nu se poate substitui Prefectului Capitalei, doar acesta putând să ceară, în instanță, suspendarea sau anularea unor autorizații de construire emise de primarii de sectoare.
ARTICOLUL 252 – Categorii de atribuții ale prefectului
(1) Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții: (…) c) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale;
Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ
Gândul prezintă, cronologic, cele 14 procese pierdute de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.
De ce a bifat Nicușor Dan aceste 14 înfrângeri? Pentru că nu are calitate procesuală în această speță, așa cum magistrații i-au transmis repetat, obligându-l și la plata unor cheltuieli de judecată impresionante.
În astfel de condiții judiciare absolut dramatice pentru imaginea sa – cu atât mai mult cu cât Nicușor Dan dorește să obțină un nou mandat de primar general – edilul a încercat o „mutare” spectaculoasă, iar avocatul Radu Dinulescu a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, ce s-a aflat în spatele acestei cereri de ultim moment.
Înainte de aceste explicații, însă, iată și motivele invocate de Nicușor Dan în cererea de strămutare adresată președintelui Curții de Apel București – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.
„Formulăm prezenta cerere de strămutare a cauzei ce face obiectul dosarului (…), aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a II-a de Contencios Administrativ și fiscal, solicitând instanței ca prin hotărârea ce va pronunța să dispună:
În continuarea acestei intempestive cereri de strămutare, primarul general Nicușor Dan transmite că „bănuiala legitămă” pe care o invocă este susținută de faptul că tot acest demers juridic prin care se solicită suspendarea/anularea anutorizațiilor de construire emise de oprimarul Sectorului 2 al Capitalei „a creat o amplă dezbatare în mass-media.
„Din articolele de presă pe care le depunem atașat, aceștia din urmă (n.red. – dezvoltatorii imobiliari beneficiari ai autorizațiilor de construire) au creat o presiune constantă în opinia publică, de natură a crea o presiune inclusiv la nivelul judecătorilor din cadrul Tribunalului București. (…)
Existând deja 10 judecători care au au pronunțat deja soluții în aceste dosare, toate privind lipsa calității procesuale a subscrișilor (…). rezultă foarte clar tendința la nivelul acestei instanțe de admitere a excepției în toate dosarele care vor mai avea termen în fața Tribunalului București – Secția a II-a CAF, inclusiv în prezentul dosar”, se mai arată în cererea de strămutare, prezentată în exclusivitate de Gândul.
Avocatul Radu Dinulescu, analizând această cerere de strămutare formulată de Municipiul București și de primarul general Nicușor Dan, spune că demersul la CAB este unul paradoxal, având în vedere că edilul, până acum, și-a construit, prin intermediul presei, imaginea de apărător al spațiilor verzi, cel care luptă permanent, potrivit declarațiilor sale, cu „mafia imobiliară” și cu „rechinii imobiliari”.
„Nicușor Dan, omul care și-a făcut un stindard din atacurile în presă asupra a ceea ce el numește mafia imobiliară sau rechinii imobiliari, care convins o parte a presei că el este apărătorul spațiilor verzi, s-a dus în instanță și a beneficiat de aceste expuneri mediatice pe care el și le-a creat, acum se luptă cu presa!
Spune că presa îl încurcă și se referă la articolele din Gândul, în care a fost făcut un serial în care a fost prezentată fiecare soluție pe care el a obținut-o, în sensul că i s-a spus foarte clar de către instanță că nu avea nicio calitate de a ataca sute de autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2.
Supărat fiind pe presă, încearcă să strămute aceste litigii undeva unde judecătorii nu sunt la curent cu contextualizarea situației.
GÂNDUL a pus în contextul general aceste chestiuni și a arătat opiniei publice pe ce cheltuie banii publici primarul general al Capitalei.
Situația a fost prezentată după ce s-au dat hotărârile, iar înainte au fost prezentate poziții ale avocaților, aceștia, la unison, au susținut exact ce s-a întâmplat în instanță, lipsa lui de calitate procesuală și faptul că face acest demers juridic doar pentru a introduce un blocaj și mai mare.
Nicușor Dan a cerut și recuzarea completelor de judecată, pentru că ar mai fi judecat acest gen de spețe. Numai că ieri i s-a respins și prima cerere de strămutare, i s-a respins și recuzarea”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.
Din dorința de a transmite electoratului bucureștean cât mai multe realizări ale primarului general, Nicușor Dan atacă inclusiv în zona care l-a consacrat și i-a asigurat fotoliul de primar, instanțele de contencios administrativ, spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Din păcate pentru edil, continuă avocatul Dinulescu, în cel puțin 10 dosare acesta a pierdut în prima fază acțiunile în care solicita anularea unor autorizații de construire emise de Primarul Sector 2 București.
„Astfel, instanțele judecătorești au decis că primarul Nicusor Dan nu are calitate să atace actele administrative emise de către primarul de sector. În cazul în care acesta ar avea aceasta posibilitate, ar exista o suprapunere a atribuțiilor primarului cu cele ale Prefectului Capitalei.
Deși există o reprezentare a intereselor Municipiului București specializată – prin avocați, primarul Nicușor Dan se prezintă personal în instanță, omițând rezolvarea problemelor Bucureștiului. Deși cheltuie sume considerabile din banii publici pentru asistența juridică oferită de avocați, Nicușor Dan continuă aceste demersuri în instanță, deși a pierdut pe linie în aceste dosare, în unele dintre acestea fiind obligat chiar la plata cheltuielilor de judecată (evident, acestea vor fi asigurate tot din banii publici ai Capitalei).
În aceste condiții, primarul Nicușor Dan și avocații săi încearcă, cu disperare, să salveze efectele dezastruoase ale acestor acțiuni, prin formularea unor cereri de recuzare a judecătorilor sau de strămutare a dosarelor la instanțe din provincie. În mod evident, aceste încercări costă alte sume care se achită tot din fondurile publice.
Din cererile de strămutare/recuzare reiese în mod evident că Nicușor Dan are motive puternice de bănuială legitimă… împotriva judecătorilor, adică fix pe acele persoane care prin soluțiile date anterior l-au ajutat să devină primar general. Astfel, autoritatea locală pune la îndoială autoritatea judecătorească și moralitatea acesteia, omițând faptul că tocmai el s-a lăudat în fața opiniei publice cu privire la solicitările pe care le va face pentru anularea autorizațiilor de construire emise de Sectorul 2”, explică avocatul Radu Dinulescu.
Conform prevederilor legale, strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică.
Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.
„Astfel, primarul general Nicușor Dan se prevalează de aspecte care conduc către ideea că pune la îndoială imparțialitatea judecătorilor și faptul că există unele relații conflictuale generate de o așa zisă amplă dezbatere în mass media.
Mai mult, pierzând în unele litigii, Nicușor Dan solicită recuzarea (înlocuirea) completelor de judecată care nu îi dau dreptate edilului, punând la îndoială instanțele judecătorești.
Având în vedere declarațiile publice anterioare ale primarului Nicușor Dan, cu privire la atacarea unor autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, este vorba despre atacarea a mai multor zeci de autorizații, poate chiar sute. Astfel, se poate lesne observa cum primarul general își face campanie electorală pe banii bucureștenilor.
De altfel, reclamele publicitare aflate în numeroase locuri vizibile din București, având poza primarului și mențiunea «MULȚUMESC», reflectă o realitate amarnică”, încheie avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE