Atunci când glanda tiroidă nu funcționează corect, întregul organism suferă. Cu toate că este o glandă mică, glanda tiroidă are un rol semnificativ. Când este dereglată, apar semne pe tot corpul.
Tumorile cardiovasculare, scăderea pulsului, oboseala sau gândirea lentă sunt simptomele hipotiroidismului, care apare dacă organismul produce prea puțini hormoni.
De asemenea, pot exista probleme cu tranzitul intestinal. Într-o ediție a emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, medicul Roxana Boanţă a explicat: „Pielea devine aspră, uscată, părul devine uscat și începe să se rupă, adică se modifică multe lucruri din cauza unui metabolism mai lent”.
Ritmul cardiac accelerat, oboseala excesivă, anxietatea, câștigul sau scăderea în greutate, senzația nejustificată de frig sau cald, tulburări de concentrare, căderea părului, probleme digestive și piele uscată sau grasă sunt simptome care pot indica o problemă a tiroidei. În schimb, atunci când tiroida produce prea mulți hormoni, lucrurile se întâmplă mai repede.
Părul devine mai mic și se rupe frecvent. Pielea devine mai subțire. Nu mai suportăm căldura și devenim foarte sensibili la temperaturi ridicate. Medicul a adăugat: „Pulsul poate fi mai mare și ne putem simți nervoși, irascibili sau anxioși”.
De asemenea, hipertiroidismul, care este caracterizat prin producția excesivă de hormoni de către glanda tiroidă, poate fi observat și prin alte simptome, cum ar fi gușă, oboseală excesivă, transpirație excesivă, sete, tremurul mâinilor sau scăderea în greutate fără explicație.
Medicii recomandă o dietă bogată în legume, fructe și pește pentru a menține tiroida să funcționeze bine.
Cu toate acestea, efectuarea unor analize medicale regulate ne poate ajuta să prevenim anumite afecțiuni și să ne asigurăm că glanda noastră tiroidă este în stare bună.