Cafeaua, o băutură apreciată pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății, poate provoca și unele efecte adverse în organism. Medicul cardiolog Ștefan Busnatu explică când este potrivit să reduci consumul de cafea.
Consumul de cafea aduce cu sine o serie de beneficii pentru organism, poate stimula activitatea cerebrală și cardiacă, ceea ce poate duce la creșterea pulsului, iar acest lucru nu este totdeauna benefic.
„La fel cum ne stimulează activitatea cerebrală, cafeaua ne face să fim mai atenți”, spune medicul Mihail Pautov.
Medicul Ștefan Busnatu atrage atenția că există anumite situații în care se recomandă să reduci cantitatea de cafea consumată, în special când apar palpitațiile.
„Odată ce ai manifestări asociate cu consumul de cafea, este indicat să începi să investighezi care e cauza”, spune medicul Busnatu.
Medicul a menționat că consumul de cafa poate acționa asupra receptorilor din zona inimii, generând un răspuns cardiac accelerat, iar în cazul unor dezechilibre cardiace, acest lucru poate duce la apariția aritmiilor.
Atunci când cafeaua provoacă palpitații, poate fi un semn că există deja o problemă de sănătate în organism, precum dezechilibre ale glandei tiroide sau ale elementelor din sânge.
Electroliții, precum sodiul, potasiul, calciul și magneziul, joacă un rol crucial în contracția musculară, iar dezechilibrul acestora poate fi influențat de consumul de cafea. În aceste cazuri, este recomandată efectuarea unor investigații suplimentare pentru identificarea cauzelor generale ale aritmiilor.
Studiile arată că între 3-5 expresso-uri consumate zilnic pot oferi energia necesară pentru a fi mai eficient în activitățile zilnice, însă excesul poate duce la apariția efectelor adverse, potrivit medicool.ro.
Cafeaua poate fi o recomandare bună pentru femeile tinere, care au hipotensiune, datorită mecanismului său care ajută la creșterea tensiunii.
De obicei, nu se mai simt atât de slăbite, mai ales în prima parte a zilei, când desfășoară activități și au nevoie de energie.